latinica  ћирилица
17/03/2017 |  16:46 ⇒ 18/03/2017 | 08:21 | Autor: RTRS

Cvijanovićeva: Manje priče, više rada-promijeniti pristup reformama (VIDEO)

Republika Srpska je još prije tri mjeseca izvršila sve svoje obaveze iz Reformske agende za ovaj period, ali i Pisma namjere, istakla je danas u Sarajevu premijerka Željka Cvijanović, nakon sastanka sa evropskim komesarom za proširenje Јohanesom Hanom.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

Ključno pitanje za stolom, za kojim su se okupili i federalni premijer, predsjedavajući Savjeta ministara, američka ambasadorka, ali i predstavnici MMF-a i Svjetske banke bilo je – dokle se stiglo u sprovođenju Reformske agende.

Manje priče, više rada – treba promijeniti pristup reformama, jasno je istakla premijerka Srpske, dodavši da je zadovoljna poslom koji je uradila Srpska, ali i ne cjelokupnim odnosom prema sprovođenju reformi.

- Mi u Republici Srpskoj završili smo 55% svih aktivnosti, dakle sve one koje su bile previđene a započeli smo i neke unaprijed koje se odnose na 2017. i 12018. godinu. Mislim da je u Federaciji to negdje 36% i mislim da je Savjet ministara, odnosno bh. nivo završio nekih 53%. Ali tu je znatno manji obim obaveza koje se moraju provoditi jer te teške reforme otpadaju na entitete, kaže predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović.

Istakavši da bi se ovaj mart mogao ocijeniti mjesecom prisustva regiona i Evrope u BiH, federalni premijer konkretnijim detaljima pred novinarima nije se bavio.



- Danas su glavna tema bile reforme- gdje smo, šta smo uradili, kakvi su rezultat i gdje idemo, uz definisanje  poteškoća, kaže Fadil Novalić, premijer FBiH.

Reforme, investicije, zapošljavanje – tako je nakon sastanka predsjedavajući Savjeta ministara, Denis Zvizdić, objasnio suštinu ukupnih nastojanja:"Ono na čemu sam posebno insistiro ili što sam posebno podvukao, jeste potreba da uz reforme dođe do povećanog obima ulaganja i investicija u BiH, to u stvari znači da ta dva procesa moraju ići paralelno."

Koliko je bitno da se vide konkretni rezultati reformi, istakli su evropski gosti. Komesar EU za politiku susjedstva i pregovore o proširenju, Јohanes Han, naglasio je da je s predstavnicima MMF-a razgovarano o sprovođenju mjera iz aranžmana kako bi se obezbijedila blagovremeno naredna tranša koja je potrebna da se održi pozitivan zamah.

- Mi kao EU očekujemo do kraja prve polovine ove godine da se dostave odgovori na upitnik, što nam je bitno da sačuvamo neformalno ovu dinamiku, ali u suštinu da zadržimo evropsku perspektivu, dodaje Han.

A u evropskoj perspektivi Srpska mora biti viljiva, ponovila je premijerka Srpske koja je, odgovarajući na novinarska pitanja, istakla da ne zna hoće li ili ne biti sankcija Energetske zajednice, te da tu nema krivice Republike Srpske.

- Mi smo jasno rekli kakav je naš odnos generalno prema svemu što treba da se uokviri ili donese na nivou BiH, a to jeste da se RS mora vidjeti u svakom dokumentu, svakoj aktivnosti, u svemu što se proizvdi ovdje, prosto zbog toga što imamo nadležnosti za određene stvari i hoćemo da one budu prepoznate, naglasila je Cvijanovićeva.

Da je Srpska ispunila sve uslove MMF-a, potvrđeno je i današnjim saopštenjem misije, u kojem je naglašeno da se očekuje da Parlamentarna skupština BiH i Parlament Federacije usvoje preostale uslove, da bi do kraja aprila Izvršni odbor MMF-a razmotrio prvi pregled za BiH.