latinica  ћирилица
18/03/2017 |  13:00 ⇒ 13:15 | Autor: RTRS

SDS - Srpska u teškoj demografskoj situaciji

Članovi Socijalno-ekonomskog savjeta Srpske demokratske stranke ocijenili su danas da se Republika Srpska nalazi u teškoj demografskoj situaciji jer je natalitet od 1996. godine do danas smanjen za trećinu.
Banjaluka - članovi Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a - Foto: SRNA
Banjaluka - članovi Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-aFoto: SRNA

Rukovodilac Sektora za porodicu, omladinu i sport Socijalno-ekonomskog savjeta SDS-a Željka Kovačević Miličević izrazila je na konferenciji za novinare u Banjaluci bojazan da Srpsku sa takvom demografskom situacijom čeka biološki nestanak.

"Ukoliko se ovakva demografska kretanja nastave u narednih 100 godina, mi ćemo biti nacionalna manjina u Republici Srpskoj", upozorila je Miličevićeva, uz ocjenu da je "najveće izdajništvo" jednog naroda nebriga za njegov biološki opstanak.

Ona je istakla da je potrebno da svi zajedno, bez političkih "prepucavanja", krenu u izmjene Zakona o zdravstvenom osiguranju, zakona u domenu dječije zaštite, Zakona o radu i Zakona o obrazovanju.

"Izmjene ovih zakona, njihovo strogo poštovanje i strogi rad inspektora na otkrivanju rada na crno i diskriminacije trudnica, sigurno će dati nadu mladim ljudima da ostanu na ovim područjima", kaže Miličevićeva.

Ona je rekla da "u prilog demografskom ćorsokaku u Republici Srpskoj idu statistički podaci u vezi sa popisom stanovništva iz 1996. i 2013. godine", a koji pokazuju da je 2013. godine u Srpskoj zabilježeno 400.000 stanovnika manje.

"Negativan prirodni priraštaj i odlazak velikog broja mladih ljudi iz Republike Srpske sigurno su doprinijeli da imamo ovakva demografska događanja", kaže Miličevićeva.

Ona je navela da Srpska od 2002. godine do danas ima stalni negativan prirodni priraštaj koji je kulminirao u posljednje dvije do tri godine, a da je 2015. godine bilo 5.700 više umrlih nego rođenih.

Član Sektora za porodicu, omladinu i sport Dario Čereković rekao je da se broj stanovnika Republike Srpske smanjuje, te da su popisi pokazali da je u periodu od 19 godina u Srpskoj manje za 221.000 stanovnika.

"Ako se uporede etničke strukture sa popisom stanovništva iz 1996. godine, na prostoru Republike Srpske broj Srba je smanjen za 400.000", upozorio je Čereković.

Član Sektora Milan Lazić ocijenio je da su u Srpskoj loši socijalno-ekonomska politika Vlade Republike Srpske i nebriga za mlade, što je rezultiralo da je do 30 godina starosti zaposleno samo 33.000 lica ili 13 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

On kaže da lica starija od 50 godina čine 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Izvor: Srna