latinica  ћирилица
18/03/2017 |  15:12 ⇒ 21:26 | Autor: RTRS

Kostajnica: Poplave postaju prošlost (VIDEO)

U Kostajnici uskoro počinje realizacija milionskog projekta regulacije korita rijeke Tavije, saopšteno je iz preduzeća "Vode Srpske".
Regulacija Tavije - Foto: RTRS
Regulacija TavijeFoto: RTRS

Sredstva u visini od oko 1.100.000 KM obezbijediće Evropska investiciona banka. Projekat ima za cilj trajno rješenje problema plavljenja Tavije, a opština Kostajnica priprema i dodatne zaštitne projekte, poput izgradnje akmulacionog jezera.

Rijeka Tavija nebrojeno puta poplavila je imanje Milke Šteković u centru Kostajnice. Bujične vode odnijele su joj i dio zemljišta pored kuće. Od tada, strahuje od svake jače kiše.

- Svaka nabujala rječica donosi strah, jer se prelijeva u moju baštu i pričinjava mi štetu - kaže Štekovićeva.

U cilju sprječavanja poplava, produbljeno je korito Tavije i izgrađen novi most na magistralnom putu Kostajnica - Kozarska Dubica. Poboljšan je protok vode, ali bi problem trebalo da bude trajno riješen regulacijom korita.

"Vode Srpske" potpisale su ugovor sa preduzećem "Prijedor putevi", koje će vršiti radove na regulaciji korita Tavije. Vrijednost radova procjenjena je na oko 1.100.000 KM, a predviđeno je betoniranje korita u dužini 800 metara.

- Projekat predviđa kompletno uređenje korita rijeke Tavije u okviru betonskog kanala, od kojih će jedan dio biti zatvoreni betonski kanal, a ostatak trase biće otvoreni betonski kanal sa određenim hidrotehničkim objektima koji će imati za cilj da se reguliše korito rijeke Tavije i da se spriječe bujične vode i plavljenje terena - kaže Radenko Crnogorac, direktor preduzeća "Prijedor putevi".

Opština Kostajnica planira i dodatne zaštitne projekte. Između ostalog, u planu je izgradnja akumulacionog jezera.

- Završetkom tog projekta mi smo sad u fazi novog projekta izgradnje dva akumulaciona jezera, zajedno sa "Vodama". Rijeke Taviju i Bubnjaricu ćemo presjeći i napraviti jedno akumulaciono jezero koje će u trenutku velikih oborina da zadrže vodu u gornjem toku i da je lagano propušta u grad - navodi Drago Bundalo, načelnik opštine.

Radovi na regulaciji korta Tavije počinju u aprilu, a rok za završetak je kraj ove godine. Nadležni poručuju da bi građani trebalo da ostave prostor za izgradnju pristupnog puta za bagere i kamione, neposredno uz Taviju.