latinica  ћирилица
18/03/2017 |  16:28 | Autor: RTRS

Španska Vlada - Nema ustupaka u zamjenu za razoružanje separatista

Španska Vlada neće dati ništa u zamjenu za razoružanje baskijske separatističke organizacije ETA, izjavio je danas španski premijer Marijano Rahoj.

ETA, koja je odgovorna za više od 800 ubistava u proteklih nekoliko decenija i proglasila je trajni prekid vatre prije šest godina bitno je oslabljena u proteklih nekoliko godina pošto je više stotina pripadnika uhapšeno a policija je zaplijenila nekoliko skladišta naoružanja.

Francuski dnevnik "Mond" juče je pisao da se Eta priprema da objavi planove za razoružanje i da je spremna na potpunu predaju oružja 8. aprila i nekoliko baskijskih političara je navelo da je to pouzdana informacija.

"Eta je iznijela nebrojena saopštenja i najava da će se razoružati i neće biti nikakvih recipročnih mjera za to", naveo je Rahoj tokom sastanka njegove Partije naroda u regionu Baskije.

Eta je u nekoliko navrata pokušala da postigne dogovor u zamjenu za razoružanje, ali su španske i francuske vlasti odbile da sarađuju i insistirali su samo na predaji arsenala oružja.

Izvor: Srna