latinica  ћирилица
19/03/2017 |  08:15 ⇒ 12:50 | Autor: RTRS

Danas izbori za članove savjeta mjesnih zajednica

U Banjaluci i Prijedoru, te seoskim mjesnim zajednicama Trebinja danas će biti održani izbori za članove savjeta mjesnih zajednica.

Na području grada Banjaluka izbori će biti održani u svih 57 mjesnih zajednica, saopšteno je iz Gradske uprave.

Građani će glasati putem otvorenih lista, poimenično za kandidate. Birači glasaju najmanje za jednog kandidata, a najviše za onoliko koliko se bira na području njihove mjesne zajednice.

Biračka mjesta će biti otvorena od 9.00 do 16.00 časova.

Predsjednik Gradske izborne komisije Nada Batinar rekla je da je određeno 115 biračkih mjesta i da se ta mjesta uglavnom nalaze na biračkim mjestima gdje su građani navikli ranije da glasaju.

Ona je dodala da je kandidate predložilo 45 ovlašćenih predlagača, i to 10 političkih partija, četiri udruženja građana, te 31 grupa građana. Na listama se nalazi ukupno 1.020 kandidata, a u savjete mjesnih zajednica biće izabrano 407. Na izvodu iz biračkog spiska nalazi se 188.369 birača.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković pozvao je građane Prijedora da izađu na izbore za članove savjeta mjesnih zajednica za područje tog grada.

Izbori će biti održani za 49 savjeta mjesnih zajednica grada Prijedor, a biće održani na 59 izbornih mjesta.

U većim mjesnih zajednicama kao što su Omarska, Kozarac, Čirkin Polje, Donja Puharska, Kokin Grad i Gomjenica biti otvorena dva, a u mjesnim zajednicama Prijedor-centar i Urije tri biračka mjesta.

Na ovim izborima pravo glasa imaće 85.682 građana Prijedora.

Glasanje će biti održano u periodu od 8.00 do 16.00 časova.

U Trebinju su juče održani izbori u osam gradskih mjesnih zajednica, a danas će biti održani u 10 seoskih mjesnih zajednica.

Posljednji izbori za savjete mjesnih zajednica u Trebinju održani su 2009. godine, iako je zakonski rok 90 dana nakon provedenih lokalnih izbora.

Građani će izabrati ukupno 112 članova savjeta, koji će kao legitimno izabrani predstavnici svog sektora – ulice, dijela grada ili određenog seoskog područja biti prva adresa na koju će građani moći da ukazuju na potrebe, delegiraju problem i kandiduju projekte, a oni dalje da djeluju prema Gradskoj upravi.

Izabrani predstavnici sektora, odnosno članovi savjeta naknadno će među sobom birati predsjednika mjesne zajednice.

Birališta u prostorijama mjesnih zajednica u Trebinju biće otvorena od 9.00 do 18.00 časova, a za identifikaciju glasača potrebna je lična karta.

Izvor: SRNA