latinica  ћирилица
19/03/2017 |  09:32 ⇒ 15:17 | Autor: RTRS

Kojić: Očekujem podizanje optužnice protiv Dudakovića

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić očekuje da će biti podignuta optužnica protiv ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića.
Milorad Kojić - Foto: RTRS
Milorad KojićFoto: RTRS

- Imam povjerenje u tužioca koji vodi predmet protiv Dudakovića i očekujem da će optužnica u ovom predmetu biti podignuta - naveo je Kojić za Euroblic.

On smatra da najveću odgovornost za to što se istraga protiv Dudakovića u Tužilaštvu BiH vodi već 11. godinu, imaju tužioci koji su ranije bili nadležni za ovaj predmet, kao i politički pritisci iz Sarajeva.

Komentarišući najavu hrvatskog pravosuđa da će podići optužnice protiv Atifa Dudakovića i još 16 bošnjačkih generala i visokih oficira, Kojić je istakao da bi to, prije svega, bio "šamar Bakiru Izetbegoviću i bošnjačkim političarima".

- Nedavna izjava Izetbegovića i SDA, kojom se Hrvatska direktno optužuje za agresiju na BiH, potvrdila je na određen način da Bošnjaci sada pokušavaju da ponište splitski i vašingtonski sporazum - naglasio je Kojić.

On je rekao da su u ljeto i jesen 1995. godine Hrvatska vojska i tzv. Armija BiH združenom akcijom izvršile velike zločine na području zapadnokrajiških opština.

- Bakir Izetbegović i SDA su zapravo nehotično i nespretno potvrdili da su Hrvatska vojska, tzv. Armija BiH i Atif Dudaković odgovorni za zločine i ubistva 1.600 Srba u tim opštinama - zaključio je Kojić.

Izvor: SRNA