latinica  ћирилица
19/03/2017 |  11:23 | Autor: RTRS

Dukić: Neprihvatljivo da Hrvatska kao članica EU štiti zločince

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić smatra uvredom srpskih žrtava rata činjenicu da Hrvatska snima filmove o svojim nacionalnim herojima, a ne želi da procesuira zločine koje su počinili Hrvati nad Srbima u zapadnokrajiškim opštinama Republike Srpske.
Branislav Dukić - Foto: RTRS
Branislav DukićFoto: RTRS

- Krajnje je neprihvatljivo da Hrvatska, kao članica EU štiti zločince i snima filmove o svojim nacionalnim herojima koji su počinili ogromne zločine nad Srbima u BiH i Hrvatskoj", rekao je Dukić.

Dukić je istakao da Hrvatska do danas ništa nije uradila na procesuiranju zločina koje je Hrvatska vojska počinila nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština.

"Mislim da za to najveću krivicu snosi EU, jer je nemoguće da Hrvatska postane članica Unije, a da prije toga ne riješi pitanje ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH i Hrvatskoj", napomenuo je Dukić.

On je podsjetio da je delegacija Saveza logoraša Republike Srpske još 2011. godine predala hrvatskom držvnom tužiocu Mladenu Bajiću ogroman dokazni materijal o zločinima Hrvatske vojske nad Srbima u Sijekovcu, Mrkonjić Gradu, Brodu, Derventi, splitskoj "Lori", odnosno za 222 logora za Srbe u Hrvatskoj.

Govoreći o mogućnosti da Tužilaštvo BiH procesuira ratnog komandanta Petog korpusa tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića, Dukić je rekao da Tužilaštvo BiH o tome nije napravilo ni najmanji pomak.

"Kada će biti i da li će biti procesuiran Dudaković ostaje da se vidi, jer je krajnje vrijeme da se Sud i Tužilaštvo BiH bave pravdom, a ne politikom", ocijenio je Dukić.

On je napomenuo da je delegacija Saveza logoraša Republike Srpske ranije tim povodom imala više sastanaka sa haškim Tužilaštvom, te predstavnicima Suda i Tužilaštva BiH.

Izvor: Srna