latinica  ћирилица
19/03/2017 |  15:01 | Autor: RTRS

Tači ne odustaje od formiranja kosovske vojske

Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači tvrdi da će Kosovo dobiti svoju vojsku uz partnerstvo sa međunarodnim faktorom i da međunarodni faktor nije protiv transformacije Kosovskih bezbjednosnih snaga u vojsku.
Hašim Tači - Foto: AFP
Hašim TačiFoto: AFP

On smatra da stranci nisu protiv transformacije KBS u vojsku Kosova, nego samo da ima razlike oko toga da li to treba da se uradi preko amandmana na Ustav ili zakona. Dodaje, I stranci i ja se slažemo da se to obavi preko ustavnih amandmana. Treba više da se radi sa Srbima da se vrate u kosovsku skupštinu da bi i oni glasali, ali ako se oni ne vrate, naravno, onda će se ići preko zakona. Naglašavam još jednom, imaćemo i vojsku, i partnerstvo sa međunarodnim faktorom - rekao je Tači.

On uvjerava da će "raditi do posljednje sekunde sa Srpskom listom i svim međunarodnim partnerima da se dođe do ustavnih promjena, ali ako će Srbija stvarno spriječiti i prijetiti kosovskim Srbima da ne učestvuju u radu Skupštine, onda ćemo mi ići dalje sa varijantom B".

Nije mogao da kaže kada će se dogoditi transformacija KBS u kosovsku vojsku, ali je rekao da njeno formiranje neće značiti i odlazak misije KFOR sa Kosova.

- Uloga i mandat KFOR-a je određena Rezlucijom 1244, određena je i prijedlogom predsjednika Ahtisarija od 2007. godine. Uloga KFOR-a je nezamjenljiva - rekao je Tači.

Pozvao je predstavnike Srpske liste da se vrate u institucije i učestvuju u formiranju Zajednice srpskih opština. Kaže da bi ona mogla da počne da se formira već prije četiri – pet mjeseci, ali da je kosovska vlada " talac bojkota poslanika i srpskih ministara".

Izvor: Tanjug