latinica  ћирилица
19/03/2017 |  16:03 ⇒ 20:51 | Autor: RTRS

Nakon 40 godina rekonstrukcija puta Ljubinje-Stolac (VIDEO)

Otkako je izgrađen 1974. godine, put Ljubinje-Stolac nikada nije ozbiljnije rekonstruisan. U kategoriji je magistralnog, mada, zbog dotrajalosti, ne bi mogao biti ni regionalni pravac. Zbog svojevrsne izlovanosti, Opština Ljubinje, nadležnim institucijama, podnijela je zahtjev za rekonstukciju tog pravca.
Put Ljubinje - Stolac - Foto: RTRS
Put Ljubinje - StolacFoto: RTRS

Svjesno ili ne, te 1974. godine izgrađen je kolovoza od pet metara, sa nagibima većim od deset procenata. Pred karakteristikama ovoga puta, a zbog socio-ekonomskih i strateških potreba, žmuri se decenijama.

- Strahovito je loša putna komunikacija, dva kamiona se ne mogu mimoići. Takođe, svjedoci smo da dosta prevoznika izbjegava ovaj put, idu preko Berkovića za Bileću, prema Crnoj Gori - navodi načelnik Ljubinja, Darko Krunić.

Od Ljubinja prema Stocu, nisu rijetke saobraćajne nezgode, nerijetko i sa tragičnim ishodom. Ovaj put samo je zvanično magistralni pravac. Zbog dotrajalosti i širine kolovozne trake, uskoro bi, novom kategorizacijom, mogao preći u niži rang, u regionalne pravce.

Četrnaest kilometara do entitetske granice od vozača zahtijeva dodatnu spretnost.

- Mislim da se radnja mimoilaženja u saobraćaju ovdje ne može tako nazvati. Bolje je reći "Promašio sam šleper", jer je takva vožnja na ovom putu - kaže Milan Krulj.

Projektom rekonstrukcije dionica od Ljubinja do Podvrsnika bila bi širine šest metara. Projekat je dostavljen Ministarstvu saobraćaja i veza i ЈP Putevi. Neizvjesno je hoće li radovi krenuti ove godine.

- Put će biti nešto kraći, predviđeno je da bude pomjeren u desnu stranu zbog podloge, a prevoj Žegulja biće izbjegnut - ističe Slobodan Berić, direktor IG Instituta za građevinsrstvo PC Trebinje.

Konačan odgovor, kažu u Opštini, očekuju za dvadesetak dana. Nezvanično, predračunska vrijednost iznosi oko šest i po miliona KM.