latinica  ћирилица
19/03/2017 |  17:17 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Srebrenica: U ratu uništena crkva dobija novi izgled (VIDEO)

U ratu uništena i oskrnavljena Crkva Uspenja Presvete Bogorodice u centru Srebrenice, zahvaljujući donaciji predsjednika Republike Srpske, ali i sredstvima eparhije i opštine, dobija novi izgled. Rekonstruisana je spoljašnost ove svetinje, a počeli su radovi na unutrašnjosti crkve.
Crkva u Srebrenici - Foto: RTRS
Crkva u SrebreniciFoto: RTRS

Hram Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici, izgrađen 1903. godine, tokom 20. vijeka, tri puta je rušen i paljen. Položajem i važnošću okupljao je srpski narod i uvijek je bio trn u oku neprijatelju.

- Tokom posljednjeg rata zločinci su oskrnavili hram, dio hrama je bio zapaljen, a u djelu hrama koji nije bio zapaljen držali su stoku. Stanje je zaista bilo očajno - kaže sveštenik Aleksandar Mlađenović.

Srpski narod uvijek je pronalazio načina da obnovi ovu svetinju. Najnoviji radovi počeli su još prošle godine.
Rekonstrukciju ove svetinje pomogli su predsjednik Republike Srpske sa donacijom od 30.000 KM, eparfija zvorničko- tuzlanska sa 20.000 KM, ali i opština Srebrenica.

Upravo tim činom, dodaje srebrenički paroh, prekinuta je 15- godišnja diskriminacija lokalne vlasti prema srpskoj pravoslavnoj crkvi.

- Nakon jako mnogo godina načelnik Srebrenice se odnosi podjednako prema svim etničkim zajednicama- i prema Srbima i prema Bošnjacima - kaže Mlađenović.

Za fondaciju Blagoslovena Srebrenica koja promoviše srpsku duhovnost, tradiciju ključ opstanka srpskog naroda u malim sredinama kao što je Srebrenica, osim ekonomskog preduslova, jeste i obnova svetinja.

- Izuzetno je važno da imamo svetinje poput ove crkve stare više od 100 godina. Bez ovakvih svetinja teško bismo kao narod opstali - smatra Milisav Marjanović, iz fondacije Blagoslovena Srebrenica.

Kada bude rekonstruisan hram, ideja je da na krsnu slavu- Pokrov Presvete Bogorodice, radove osvešta Njegova Svetost srpski patrijarh Irinej.