latinica  ћирилица
20/03/2017 |  10:33 ⇒ 14:06 | Autor: RTRS

Stefanović: Zaplijenjena tona skanka vrijedna blizu četiri miliona evra

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović kaže da su pripadnici policije prethodne noći zaplijenili više od tone droge "skank" u rejonu Novi Sad – Bačka Palanka, čija se vrijednost procjenjuje na oko četiri miliona evra.
Skank (ilustracija) -
Skank (ilustracija)

Dodaje da je uhapšeno šest osoba. Stefanović je ponovio da Tužilaštvo treba da reijši slučaj Savamale i dodao da nije uvijek zadovoljan efikasnošću državnih organa, ali smatra da posao treba da bude dobro urađen.

Šest osoba je uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično djelo udruživanje radi vršenja krivičnih djela i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, precizirano je u saopštenju MUP-a.

Uhapšeni su D. G. (49), koji se sumnjiči da je organizator kriminalne grupe, D. P. (37), D. I. (49), P. I. (26) i S. I. (41) iz Beograda, kao i V. K. (36) iz Novog Pazara.

Postoje osnovi sumnje da je D. G. organizovao kriminalnu grupu koja se u dužem vremenskom periodu bavila nabavkom, transportom i prodajom veće količine skanka sa teritorije Kosova i Metohije, radi dalje distribucije na teritoriji centralne Srbije i zemalja Evropske unije.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu, u zakonskom roku, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Inače, riječ je o rekordnoj zapleni u jednoj akciji, ne samo u Srbiji već i u regionu.

"Ozbiljnim i napornim radom pripadnika Uprave kriminalističke policije, narkotici su zaplenjeni u rejonu između Novog Sada i Bačke Palanke, gde je i uhapšena kriminalna grupa koja je prevozila tu drogu", rekao je ministar Stefanović.

Ministar je precizirao da je više od 1.000 kilograma droge pronađeno u šupljinama i hangarima vozila i istakao da je ovo jedna od najvećih zaplena svih vremana i najveća pojedinačna zaplena narkotika u regionu.

"Ovo pokazuje da je Republika Srbija spremna da bude oslonac čitavog regiona u borbi protiv narko-trafikinga. Nastavljamo sa dobrim i uspešnim radom, sklonili smo tonu droge sa ulice od naše dece i time pokazali ozbiljnu posvećenost u borbi protiv ove vrste kriminala", naglasio je Stefanović.

Droga je, inače, pronađena prilikom pretresa cisterne, koja se nalazila u magacinskom prostoru u mestu Obrovac nedaleko od Bačke Palanke, u posebno izrađenim bunkerima, gde je radi daljeg transporta trebalo da bude pretovarena u drugo teretno motorno vozilo.

"Nastavlja se potraga za skrivenom drogom"

Povodom hapšenja organizovane kriminalne grupe kod koje je zaplijenjena 1,1 tona marihuane vrijednosti četiri do pet miliona evra, Tužilaštvo za organizovani kriminal je saopštilo da će danas biti obavljeno još pretresa na više lokacija u Srbiji.Nakon toga će, kako navodi tužilaštvo, osumnjičeni biti saslušani i predati sudiji za prethodni postupak uz prijedlog za određivanje pritvora.

U saopštenju tužilaštva se navodi da su pripadnici ove grupe na teritoriji AP Kosova i Metohije u cisterne utovarivali velike količine marihuane u posebno ugrađena tajna spremišta radi transporta i prodaje u zemljama zapadne Evrope.

Tržišna vrednost ove droge se, kako navodi Tužilaštvo, procenjuje na četiri do pet miliona evra.

Izvor: RTS/Tanjug