latinica  ћирилица
20/03/2017 |  16:25 ⇒ 23:02 | Autor: RTRS

Hrvatska- opstanak "Agrokora" spas za prehrambenu industriju

Predstavnici pet najvećih hrvatskih proizvođača prehrambenih proizvoda, velikih dobavljača koncerna "Agrokor", zaključili su danas da treba održati stabilnost svih kompanija, kako bi nastavili poslovanje i zadržali svoje pozicije na tržištu Hrvatske.
Agrokor - Foto: RTRS
AgrokorFoto: RTRS

Predsjednik uprave "Kraša" Damir Bulić izjavio je nakon sastanka, na kojem su bili i predstavnici "Podravke", "Vindije", "Dukata" i "Franka", da će aktivnosti uoči susreta predstavnika Vlade Hrvatske i "Agrokora" biti koordinisane.

"Razgovaraće se i narednih dana. Već sutra slijedi još jedan sastanak, o čemu će javnost biti informisana", rekao je Bulić, prenose hrvatski mediji.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je novinarima da će danas ili sutra potpredsjednik Vlade zadužen za privredu Martina Dalić razgovarati sa dobavljačima "Agrokora".

"Tražimo rješenje, naravno, želimo i nadamo se da ono neće negativno uticati na stabilnost hrvatskog privrednog i finansijskog sistema", naglasio je Plenković.

Prvi zamjenik direktora ruske Sberbanke Maksim Poletaev ranije je izjavio da ova banka, kao najveći povjerilac "Agrokora", ne želi da preuzme tu kompaniju.

Poletaev je dodao da se još ne može procijeniti koliko je dodatnog novca potrebno uložiti, ali vjeruje da se iznos može znatno umanjiti nakon razgovora sa glavnim dobavljačima.

"Angažovali su stručnjake koji će utvrditi zašto se kompanija sa stabilnim poslovanjem suočila sa krizom likvidnosti. Nakon što se glavna kriza riješi, Sberbanka će razmisliti o mogućnostima dugoročnog restrukturisanja duga `Agrokora`", naglasio je Poletaev.

Iz "Agrokora", u vlasništvu Ivice Todorića, u nedjelju je poručeno da opstanak koncerna, koji je u velikim finansijskim poteškoćama, nije ugrožen i da menadžment zajedno sa ključnim investitorima, radi na novom poslovnom modelu.

Njime će, navode u "Agrokoru", biti zaštićeni interesi svih učesnika, vodeći prvenstveno računa o zaposlenim radnicima i njihovim radnim mjestima, te dobavljačima i partnerima.

Izvor: SRNA