latinica  ћирилица
20/03/2017 |  17:17 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Evropa: Opasnost od terorizma stiže sa Balkana; Lukač: Najviše džihadista iz BiH (VIDEO)

Evropa upozorava – opasnost od terorizma stiže sa Balkana. Lukač – BiH dala najviše džihadista za strana ratišta.
Dragan Lukač - Foto: RTRS
Dragan LukačFoto: RTRS

Veza terorista ISIL-a sa Bosnom i Hercegovinom i ostalim balkanskim zemljama sve je evidentnija. Svjetski mediji gotovo svakodnevno upozoravaju na balkanske puteve kojim teroristi prijete Evropi i svijetu,a o tome sve više govore i strane diplomate. Za nadležne u BH-sve je pod kontrolom! Stručnjaci, ipak upozoravaju da je pitanje vremena kada će za neki novi teroristički napad, biti okrivljena BiH.

Odavno je već poznato da se na teritoriji BiH nalazi više paradžemata za obuku terorista, koji su svakog trenutka spremni da ugroze bezbjednost bilo koje države u regionu, kaže ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač. Po glavi stanovnika, BiH je više od svih država starog kontinenta dala boraca na stranim ratištima .

- Između 50 i 60 ih se vratilo u BiH. Neki od njih su procesuirani u Tućžilaštvu i Sudu BiH, mada smatram da su dobili neadekvatne kazne. Mnogi od njih koji se vrate sigurno će imati svoje nove sljedbenike jer će oni biti predstavljeni kao heroji koji su se borili za neku ideju za koju mi znamo da je teroristička ideja, poručio je Lukač.

Slušajući pojedine bh političare, pa i ministra bezbjednosti Dragana Mektića lično – takva ideja u BiH ne postoji. Do prije nekoliko mjeseci takve izjave možda bi i bile prihvaćene od zapadnih medija, ali situacija se promijenila. Sve je više tekstova kako se BiH pretvara u leglo džihad ratnika, koji balkanskim putevima prijete Evropi i svijetu. Јedan od posljednih objavio je i italijanski list "Republika".

Republika: "Zbog gubitka teritorija, teških vojnih poraza i njihovih uporišta u Raki i Mosulu pred padom, vođe Islamske države šalju svoje saborce u Zapadnu Evropu da bi "udarili na Evropu iznutra kao zmija repom. Sve je više znakova da razbijeni dijelovi ekstremista iz Iraka i Sirije nastoje da se vrata u Evropu, krećući se naročito duž balkanskih puteva gdje mogu da računaju na stare i nove podrške".

Teroristički napadi u Zvorniku i Rajlovcu konačno su ozbiljno shvaćeni u svijetu. Potvrđuje to lista 78 terorističkih napada širom svijeta, o kojima je javnost malo ili ništa znala, a koju je objavio Stejt department. Iz Amerike ovih dana stiže i novo upozorenje, koje se odnosi na BiH.

Stejt Department: "Tokom rata od 1992. do 1995. godine u BiH je doputovalo puno islamskih boraca kako bi lokalnim muslimanima pomogli u odbrani. Nekoliko stotina ih je još aktivno u fundamentalističkim islamskim organizacijama, i u velikoj mjeri utiču na određene segmente života muslimana u BiH”.

- Mislim da su svjetski mediji mnogo realniji po pitanju slike koja dolazi iz BiH. Na neki način ovdje pokušava da se prikrije broj džihad ratnika koji dolaze u BiH, naglasio je ministar Lukač.

Tu činjenicu po svemu sudeći biće sve teže sakriti. I strani zvaničnici polako počinju da shvataju u kakvoj su vezi ekstremisti i zemlje Zapadnog Balkana.

- ISIS ima zvanično usvojenu propagadnu strategiju za ovaj region. Zapadni Balkan je meta za regrutovanje i ključna ruta za ulazak potencijalnih terorista u Evropu, kaže Kajl Skot, američki ambasador u Beogradu. 

Policije i službe bezbjednosti zemalja Evropske unije u stanju su maksimalne uzbune zbog prijetnje novim terorističkim napadima . Pogotovo nakon što je na aerodromu u Parizu ubijen islamski terorista koji je pokušao da ubije vojnike, policajce i putnike.