latinica  ћирилица
20/03/2017 |  19:45 ⇒ 21:06 | Autor: RTRS

Nastavak aranžmana sa MMF-om uslovljen povećanjem akciza na gorivo (VIDEO)

Savjet ministara BiH u srijedu 22. marta razmatraće izmjene Zakona o akcizama BiH.

Odluka o povećanju akciza na naftu, naftne derivate i lož ulje, rezultat je dogovora Fiskalnog savjeta BiH, zbog kojeg su nezadovoljni prevoznici i vozači.

Gorivo u BiH, od prvog aprila, prema najavama biće skuplje za minimalno 15 pfeniga po litru. Lančano bi mogli poskupjeti i mnogi drugi proizvodi i usluge.

- Komora preko svojih Udruženja prevoznika putničkog i teretnog saobraćaja ne podržava nikakvo povećanje akciza na goriva jer će to povećati troškove poslovanja i proizvoda iz BiH, poručio je Bojan Bojić iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Najavu novog poskupljenja goriva uslovile su međunarodne finansijske institucije, prvenstveno MMF. Nastavak aranžamana sa tom institucijom sa nestrpljenjem očekuju svi nivoi vlasti u BiH.

- Ništa ne moramo da ispunimo, na stolu je zahtjev MMF-a, nema novog aranžamana sa MMF-om bez zakona o akcizama, nema 750 miliona KM dalje podrške od Svjetske banke, poručio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomski odnosa BiH.

Povećanje cijene goriva negativno će uticati na proljetnu sjetvu u Republici Srpskoj, kažu u resornom ministarstvu.

- Sada regres za dizel gorivo u cijeni učestvuje sa 36,5% znači toliko je olakšica proizvođačima, ako se budu uvele akcize kao što je najavljeno onda će to učešće biti 33.3%, istakao je Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske 

Sredstva dobijena poskupljenjem goriva trebalo bi da idu za izgradnju putne infrastrukture u omjeru: 10 pfeniga za auto-puteve , a 5 za magistralne i ostale puteve. Usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama oročeno je do 24. marta. Međutim, s obzirom na političku krizu i neku vrstu blokade PS BiH neizvjesno je kada će se to desiti, a do tada cijena goriva neće se mijenjati.