latinica  ћирилица
20/03/2017 |  21:19 ⇒ 21:32 | Autor: RTRS

Јagodina- Počeli "Dani komedije"

Tradicionalni 46. festival smijeha koji je večeras otvoren trajaće do 27. marta.
Dani komedije (foto:ludus-online.rs) -
Dani komedije (foto:ludus-online.rs)

Prva takmičarska predstava koja stiže pred publiku 46. izdanja jednog od srpskih najpopularnijih pozorišnih festivala je "Pasivno pušenje" Nebojše Romčevića, u režiji Egona Savina, produkcija beogradskog Zvezdara teatra. U ovogodišnjoj trci za nagrade "Mija Aleksić" i "Miodrag Petrović Čkalja" (za najbolju i najsmješniju predstavu) su i autorski projekat Olje Đorđević "Dok te ja hranim i oblačim" Pozorišta mladih iz Novog Sada, "Revizor za jugoistok" Svetislava Basare, u režija Marka Torlakovića, kojim se predstavlja Šabačko pozorište.

Јugoart Beograd stiže sa "Horom bečkih dječaka", po tekstu Miroljuba Nedovića, u adaptaciji i režiji Irfana Mensura, a publika će vidjeti i predstave "Udaj se muški" Dunje Petrović, u režiji Marije Lipkovski, produkcija Centra za interaktivnu umjetnost Beograd, "Dva u jedan" Reja Kunija, u režiji Petra Јovanovića i izvođenju Narodnog pozorišta Subotica. Posljednja takmičarska predstava je "Hipnoza jedne ljubavi" po tekstu i u režiji Dušana Kovačevića, kojom se Zvezdara teatar još jednom predstavlja na 46. Danima komedije.

Јagodinskoj publici pokloniće se i glumci Gradskog pozorišta "Јazavac" iz Banjaluke, čija će predstava "Cijelo tijelo, tu me boli" biti izvedena na zatvaranju festivala, u čast nagrađenih.

Nagrada Zlatni ćuran doajenu Vlasti Velisavljeviću

Osim brojnih predstava Kulturnog centra i Gradskog pozorišta Јagodina, koje će biti izvedene u pratećem programu, 27. marta biće upriličeno veče posvećeno glumcu Vlasti Velisavljeviću, ovogodišnjem laureatu nagrade Zlatni ćuran za životno djelo. Svoje veče na festivalu imaće i glumica Danica Maksimović, a biće predstavljena i monografija "Festival pozorišnih praizvedbi".

Izvor: Večernje novosti