latinica  ћирилица
21/03/2017 |  10:18 ⇒ 10:18 | Autor: RTRS

Poslanici ulaze u Sobranje nakon tri mjeseca

Predsjedavajući makedonskog Sobranja Trajko Veljanovski pozvao je danas predstavnike parlametarnih stranaka na koordinacioni sastanak radi zakazivanje nastavka konstitutivne sjednice Sobranja, koja je prekinuta krajem prošle godine nakon verifikacije mandata novih poslanika.
Makedonsko Sobranje -
Makedonsko Sobranje

Na sjednici, po utvrđivanju sastava, treba da bude formirana komisija za izbor i imenovanje novog predsjednika makedonskog parlamenta, koji čini 120 poslanika.

Veljanovski, bivši predsjednik makedonskog Sobranja, sazvao je današnji sastanak na zahtjev Socijaldemokratskog saveza Makedonije  koji je podnio inicijativu sa 67 potpisa.

U Skoplje danas u podne dolazi komesar EU za proširenje i susjedsku politiku Јohanes Han koji će, zajedno sa trojicom evroposlanika Ivom Vajglom, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom, razgovarati sa liderima političkih stranaka o prevazilaženju krize u Makedoniji.

Prvi sastanak zakazan je za 12.40 časova sa liderom Demokratske partije Albanaca Menduhom Tačijem, nakon čega slijede sastanci sa vođama ostalih stranaka Albanaca koji su obezbijedili mjesta u Sobranju - strankom Besa, Alijansom za Albance i Demokratskom unijom za integraciju.

Sastanak sa liderom SDSM-a Zoranom Zaevim zakazan je za 16.00 časova, a zatim će se Han sastati sa makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim.

Posljednji sastanak, nešto poslije 20.00 časova, Han bi trebalo da ima sa bivšim premijerom i aktuelnim liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim, nakon čega će se, kako je najavljeno, evrokomesar obratiti medijima.

Građanska inicijativa "Za zajedničku Makedoniju", čije pristalice protestuju svake večeri u Skoplju i drugim gradovima protiv "tiranske platforme", najavila je protest i blokadu prilaza Sobranju.

U Makedoniji su 11. decembra održani vanredni parlamentarni izbori, ali još nije izabran predsjednik Sobranja i formirana vlada.

Izvor: SRNA