latinica  ћирилица
21/03/2017 |  11:09 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

Obilježavanje 25 godina od stradanja Srba u Sijekovcu 26. marta (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović održao je danas u Banjaluci konferenciju za novinare na kojoj je govorio o predstojećem obilježavanju 25 godina od stradanja Srba u Sijekovcu kod Broda.
Savanović - pres - Foto: RTRS
Savanović - presFoto: RTRS

25 godina od stradanja Srba u Sijekovcu kod Broda biće obilježeno 26. marta služenjem svete arhijerejske liturgije u Crkvi Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Parastos poginulim srpskim civilima biće služen u 1.30 časova, nakon čega će biti položeni vijenci na spomen-ploču stradalima.

U sali Srednjoškolskog centra u Brodu biće održana Duhovna akademija sa početkom u 13.00 časova.

Ratni zločin nad Srbima u Sijekovcu kod Broda počinile su regularne oružane snage iz Hrvatske, uz pomoć paravojnih bošnjačko-hrvatskih jedinica iz BiH.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, gdje su ubijeni očevi sa dva, odnosno tri sina.

U Sijekovcu je tokom 1992. godine ubijeno 46 lica, uglavnom žene, djeca i starci, od kojih je najmlađa žrtva bio Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. Zapaljeno je 15 kuća, kao i crkva Svete velikomučenice Ognjene Marije.

Ova ubistva bila su signal svim Srbima u BiH kakva ih sudbina čeka ukoliko ne budu spremni da brane svoja ognjišta.