latinica  ћирилица
21/03/2017 |  12:11 | Autor: RTRS

"Јafa" novi gazda "Baninija"

Kikindski “Banini“ prodat danas nakon jedanaestomesječnog stečaja. Za kompletnu fabričku imovinu konditor iz Crvenke platiće oko 15 miliona evra
"Banini" Kikinda (Foto: banini.co.rs) -
"Banini" Kikinda (Foto: banini.co.rs)

Fabrika konditorskih proizvoda “Јafa“ iz Crvenke, koja posluje u okvru Grupe “Kapa star limited“, novi je vlasnik AD “Banini“ u Kikindi. Kikindska kolačara istrgovana je na danas održanoj javnoj prodaji u okviru stečajnog postupka, koji je 11 mjeseci vođen u Privrednom sudu u Zrenjaninu.

“Јafa“ se na licitaciji pojavila kao jedini kupac, pa će za “Baniniji“ platiti nešto manje od 15 miliona evra, kolika je početna cijena njegove ukupne imovine, što je polovina procijenjene vrijednosti fabričkog kapitala.

Generalni direktor “Јafe“ Bojan Knežević, prilikom potpisivanja kupoprodajnog ugovora u Kikindi, rekao jeda nova akvizicija kompanije “Kapa“ nije jeftina, već skupa, što dokazuje činjenica da nije bilo drugih potencijalnih kupaca. N

akon sagledavanja ukupnog stanja u firmi, otpočeće rad u pogonima, bez mijenjanja proizvodnog programa. Kada su ga novinari pitali šta će biti sa oko 580 zaposlenih u “Baniniju“, Knežević je pomalo zagonetno odgovorio da “Kapa“, koja ima pet fabrika, nema praksu da otpušta radnike, nego da ih upošljava. Time je probudio nadu radnika, koji su tri mjeseca kod svojih kuća, da neće biti otpuštanja.

Osnivač i dugogodišnji većinski gazda “Baninija“ Radojko Stanić i njegov saradnik Branko Malenčić razvlašćeni su u stečajnom postupku zbog ogromnih neizmirenih obaveza prema bankama, dobavljačima i državi, pa je fabrika otišla “na doboš“.

Izvor: Novosti