latinica  ћирилица
21/03/2017 |  12:47 ⇒ 20:08 | Autor: RTRS

Predsjednik Dodik sam sa više stotina željezničara - isplaćena februarska plata, štrajk završen (FOTO/VIDEO)

Željezničari su prekinuli štrajk glađu i deblokirali prugu, nakon razgovora s predsjednikom Republike Srpske, Miloradom Dodikom.
Milorad Dodik - Foto: RTRS
Milorad DodikFoto: RTRS

Februarska plata danas im je uplaćena, martovska bi trebalo da bude uplaćena na vrijeme, a uz nju i naknade za prevoz i topli obrok. Način isplate ostalih dugovanja iz prethodnog perioda biće utvrđen naknadno, kroz restrukturiranje Željeznica.

Dvije naknade za topli obrok, dvije naknade za prevoz i februarska plata – glavni uslovi radnika su ispunjeni i štrajk je prekinut. Garancije da će plata i ubuduće biti redovna dao je predsjednik Dodik, koji je sa štrajkačima razgovarao na njihovom terenu – željezničkoj stanici.

"Rečeno nam je od strane predsjednika i ne sumnjamo u njegovu riječ, da je izdat nalog za isplatu plata, a ostalo u vezi sa našim zahtjevom izregulisaće se sa upravom tokom narednih dana", rekao je jedan od štrajkača glađu Zlatko Marin.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik

"Mislim da smo riješili jedan problem, koji je nekako nastao, a nije ni bio potreban. Inače, i plate koje su povećane rukovodiocima, samo rukovodiocima, biće vraćene na prethodni nivo. Moramo dovesti se u optimalno stanje, da Željeznice sa stanovišta prihoda koje imaju i dotacija Vlade, mogu uspješno da žive. Bez ovakvih scena", naglasio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Današnjim dogovorom završen je šestodnevni štrajk glađu radnika željeznica. Ubrzo nakon razgovora sa predsjednikom Dodikom, štrajkači su napustili Željezničku stanicu u Banjaluci, a željeznički saobraćaj je normalizovan.

Sindikalci su, nakon razgovora u Vladi, ponovili da se ograđuju od štrajka glađu, ali i istakli da su zadovoljni epilogom. Apelovali su na rukovodstvo preduzeća da ne vrši odmazdu nad radnicima koji su bili u štrajku.

"Opet apelujem da ne bude nekog revanšizma, da nam ne pokreću disciplinske", rekao je jedan od štrajkača Boris Šukalo. 

A upravo to bio je i jedan od uslova za prekid štrajka. I za to su, kažu štrajkači, dobili Dodikovo obećanje.

Dvanaest preostalih štrajkača glađu, nakon okončanja štrajka, odvedeno je na ljekarske preglede, a već od sutra ponovo bi trebalo da budu na poslu. Iz Vlade radnicima poručuju da će planirana rekonstrukcija Željeznica Srpske, biti jedan od prioriteta i da neće biti sprovedena na njihovu štetu, niti ugroziti njihova zakonom definisana prava.

Ranije danas, Čedomir Knežević, željezničar koji je u štrajku glađu, bio je na sastanku kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i tom prilikom štrajkačima je obećana isplata dugovanja.