latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:28 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

"Vode Srpske": Prošla godina najuspješnija u oblastima finansija i infrastrukture (VIDEO)

Povodom Svjetskog dana voda , Јavna ustanova ''Vode Srpske'' pohvalila se rezultatima u prošloj godini, koja je, kako je rečeno najuspješnija godina od formiranja ustanove kad je riječ o finansijama i infrastrukturnim projektima.
Vode Srpske - pres - Foto: RTRS
Vode Srpske - presFoto: RTRS

"Vode Srpske'' su u 2016 godini ostvarile prihod od 8.614.849 maraka, odnosno poslovale sa suficitom od 171.676 maraka. Iza Voda Srpske ostala je više nego uspješna godina i kad je riječ o infrastrukturnim projektima. Ta ustanova je u saradnji sa resornim ministartsvom uradila niz projekata na zaštiti stanovništva Republike Srpske od poplava, a nakon što je Srpska 2010. i 2014. godine pretrpila štetu od 2 milijarde maraka.

U ''Vodama Srpske'' ističu da je u 2016 godini prikupljeno najviše sredstava od ''vodnih naknada'' od 2001 godine.

''Ostvarili rekordan iznos od 20 miliona 202 hiljade 898 maraka, što je u odnosu na 2015 povećanje od milion maraka'', rekao je direktor ЈU ''Vode Srpske'' Milan Kikić. 

Iza ''Voda Srpske'' je više nego uspješna godina i kad je riječ o infrastrukturnim projektima. Iz Fonda solidarnosti Republike Srpske obezbjeđeno je 26 miliona maraka za sanaciju vodotoka i objekata.

''Izvedeni su radovi na regulaciji vodotoka  izgradnji, rekonstrukciji utvrda, izgradnji novih nasipa, kanala. Trenutno smo proveli tri mjere za izbor izvođača za izvođenje radova od 3 miliona na izgradnji nasipa uz Drinu, u Јanji, Lukavac na području Semberije  i u Doboju", naglasio je pomoćnik direktora ЈU ''Vode Srpske'' Slaviša Savić.

Druga mjera na zaštiti od poplava jesu projekti koji se finansiraju iz kredita Evropske investicione banke. U prvoj fazi 55 miliona evra.

''Rekonstruisano više od 150 kilometara primarne kanalske mreže, na području Kozarske Dubice, Laktaša i Gradiške. Na području Modriče, Obudovca, Semberije.'', dodao je Savić.

Sanirano je 20 kilometara savskog nasipa, više od 10 kilometara obalskih utvrda. U ovoj godini Vode Srpske nastavljaju istim tempom. Radiće se korito rijeke Miloševice, rekonstrukcija desnog savskog nasipa na području Broda, Srpca i Gradiške. U Semberiji ih očekuju veliki projekti- izgradnja Drinskog nasipa, uređenje korita rijeke Јanje i određene dionice obodnog majevičkog kanala i kanala Drina Dašnica.