latinica  ћирилица
21/03/2017 |  15:53 ⇒ 22/03/2017 | 10:27 | Autor: RTRS

Han i evroparlamentarci dočekani protestima u Skoplju (VIDEO)

Lider Socijadlemokratskog saveza Makedonije /SDSM/ Zoran Zaev poručio je nakon sastanka sa evrokomesarom za proširenje i susjedsku politiku Јohanesom Hanom i evropskim poslanicima da proces za izlazak iz političke krize treba intenzivirati.
Protesti u Makedoniji - Foto: Screenshot
Protesti u MakedonijiFoto: Screenshot

Zaev je izrazio nadu da će do kraja sedmice biti održana konstitutivna sjednica Sobranja, a da će, kako je rekao, sve ostalo biti banaliziranje i traženje izgovora VMRO-DPMNE.

Zaev je dodao da su evrokomesar i evroposlanici spremni da nakon otpočinjanja procesa reformi ozbiljno pristupe Makedoniji, otvarajući poglavlja 23 i 24.

Han i evropski poslanici Ivo Vajgl, Edvard Kukan i Knut Flekenštajn sastali su se i sa predstavnicima političkih stranaka makedonskih Albanaca – DUI, "Besa" i Alijanse za Albance.

Lider najveće političke partije makedonskih Albanaca DUI, Ali Ahmeti zatražio je da Socijaldemokratski savez Makedonije /SDSM/ i VMRO-DPMNE, približe svoje stavove i otvore put za izlazak iz krize.

Prema njegovim riječima tokom sastanka sa Hanom nije razgovarano o eventualnim sankcijama protiv nekih političara, već je razgovarano o mirnom transferu vlasti.

U Skoplju su u toku razgovori komesara za proširenje Evropske unije Јohanesa Hana i trojice poslanika EU sa liderom VMRO-DPMNE Nikolom Gruevskim.

Najavljeni sastanak s makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim je otkazan.

Počnite razgovore, hitno je potrebna nova vlada koja će početi da sprovodi reforme. Vremena za gubljenje nema, napisao je na Tviteru evropski komesar za proširenje Јohanes Han nakon sastanka sa liderom druge po veličini albanske partije Besa Bilalom Kasamijem. Državne interese treba staviti iznad ličnih i partijskih, kako bi zemlja brzo izašla iz krize, rekao je Han tokom sastanka, a novinarima u Skoplju prenio lider Bese. 

"Komesar Han nas podržava u našim akcijama koje vode do formiranja vlade, koja trenutno ima podršku 67 poslanika. Od predsjednika Ivanova zatraženo je da dodijeli mandat za početak pregovora za sastav nove vlade", istakao je lider partije Besa Bilal Kasami.

Pristalice građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju" protestovale se večeras ispred zgrade Sobranja u Skoplju gdje se održavaju sastanci evrokomesara za proširenje i susjedsku politiku Јohanesa Hana i tri poslanika EU sa liderima stranaka koje su osvojile mandate u makedonskom parlamentu.

Demonstranti su poručili da neće dozvoliti uništavanje države i ponovo rekli "ne" tiranskoj platformi i federalizaciji Makedonije.

Oni su izrazili zahvalnost predsjedniku države Đorđu Ivanovu koji je svoj termin za sastanak sa Hanom ustupio njima.

Pristalice inicijative simbolično su evrokomesaru poklonile majicu sa sloganom "4Ilindan".

"Đorđe Ivanov nije čovjek sa savijenom kičmom, Đorđe Ivanov ne daje mandat političarima koji se ne odriču platforme i zato je on ustupio prostor građanima Makedonije", izjavio Bogdan Ilievski, jedan od članova građanske inicijative.

Prema njegovim riječima, vrijeme je da evrokomesar sazna zašto makedonski narod protestuje više od 20 dana.

"Mi smo ti domaćini koje treba da čuju gosti, mi brinemo za državu za razliku od onih koji žele da gurnu tuđu platformu. Ovo su građani Makedoniji, Đorđe Ivanov je predsjednik Makedonije i mi smo ponosni i srećni što ga imamo", dodao je Ilievski.

Pristalice građanske inicijative prethodno su protestovale ispred sjedišta Evropske unije u Skoplju.

Oni su Јohanesu Hanu poručili da nije dobro došao, uzvikujući parole protiv EU. Han je prvobitno odbio da se sastane sa pristalicama građanske inicijative "Za zajedničku Makedoniju".

U Skoplje su sa Hanom doputovali i Edvard Kukan, Ivo Vajgl i Knut Flekenštajn.

Makedonija se nalazi u dubokoj političkoj krizi nakon prevremenih parlamentarnih izbora održanih sredinom 2014. godine.

Zbog krize koja je intenzivirana krajem prošle godine, nakon održavanja novih vanrednih parlametnarnih izbora, još nije izabran predsednik Sobranja i formirana Vlada.

"Očekujemo promjenu odnosa Evropske unije prema građanskom sektoru u Makedoniji, jer je slika koju imaju potpuno pogrešna i iskrivljena, to je slika pod kontrolom Soroševe mreže", kaže Ivona Talevska iz Udruženja novinara Makedonije

"Od međunarodne zajednice očekujemo da pruži podršku u rješavanju političke krize u zemlji, da novinari slobodno mogu da obavljaju svoj posao, a ne da rade pod pritiskom", rekla je Meri Georgijevska iz Nezavisnog savjet za etiku.

VMRO-DPMNE danas je ponovo saopštila da će Zoranu Zaevu pružiti podršku u formiranju Vlade, samo ako odbaci Tiransku platformu. Interesantno je i da je prvi put neko iz država EU reagovao na dešavanja u Makedoniji. Poslije sastanka s makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim u Budimpešti, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je Mađarska protiv „tiranske platforme“ i da stabilnost Evropske unije nije moguća bez Makedonije.

Izvor: RTRS, SRNA