latinica  ћирилица
21/03/2017 |  20:23 ⇒ 20:24 | Autor: RTRS

Izbjeglice u Njemačkoj odlučuju da rade za male pare

Integraciju izbjeglica u tržište rada u Njemačkoj otežava to što se izbjeglice radije opredjeljuju za jednostavne, slabije plaćene poslove nego za stručno obrazovanje, pokazala je studija njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja iz Kelna.

"Izbjeglice se svjesno odlučuju za jednostavne poslove koji su slabije plaćeni umjesto za stručne kvalifikacije koja otvara perspektivu bolje plaćenih radnih mjesta", rekla je Regina Flake iz njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja, prenosi Hina.

Iz studije urađene za potrebe nemačkog Ministarstva ekonomije, zaključuje se kako izbjeglice često nisu svjesne prednosti obrazovanja u odnosu na jednostavnije poslove koji u početku donose više novca nego školovanje.

"Mi ne smijemo dopustiti da se ovaj trend ustali nego moramo učiniti sve da se izbjeglice privole na njemački dualni obrazovni sistem, koji se sastoji većim dijelom od stručne nastave u samim pogonima i manjim od teorijske nastave u školama", rekla je Flake i dodala kako je spremnost njemačkih poslodavaca da zapošljavaju izbjeglice velika.

Јoš jedan od problema je nedostatak svjedočanstava o dosadašnjoj stručnoj spremi izbjeglica, i nepoznavanje njemačkog jezika.

Čak 85 odsto upitanih poslodavaca koji su izbjeglicama dali šansu za obrazovanje ukazuje na problem nepoznavanja njemačkog jezika.

"Nade da će izbeglice ublažiti nedostatak stručnih radnika su splasnule", rekao je direktor njemačkog Instituta za ekonomska istraživanja Mihael Huter.

Prema njegovim riječima, imigrantu treba četiri do pet godina za integraciju, ali i za spremnost za stručni segment na njemačkom tržištu rada.

Izvor: Tanjug