latinica  ћирилица
21/03/2017 |  20:35 ⇒ 20:40 | Autor: RTRS

Čavara: Besmislena Rezolucija o osudi federalizacije

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara smatra da je potpuno besmislena Rezolucija o osudi federalizacije, koju je danas usvojio Predstavnički dom Parlamenta FBiH glasovima poslanika bošnjačkih stranaka.
Marinko Čavara( arhiv) -
Marinko Čavara( arhiv)

Predsjednik FBiH je za Hrvatski medijski servis rekao da se ovom rezolucijom osuđuje ono što je kao federacija definisano i Ustavom i nazivom - Federacija BiH, a i sama BiH.

Čavara je naglasio da, umjesto bavljenja reformskim zakonima kojima bi bio ubrzan put BiH prema EU, Parlament FBiH usvaja Rezoluciju koja je u suprotnosti s Rezolucijom Evropskog parlamenta, a u funkciji predizborne kampanje SDP-a kojoj su se pridružile i druge bošnjačke stranke.

Komentirišući istup predlagača Rezolucije poslanika SDP-a Damira Mašića, koji je rekao da BiH nije nastala voljom njenih naroda, te da narodi u BiH nisu nosioci suvereniteta već građani, Čavara je rekao da nije prvi put da se negira i temelj i istorija BiH od ZAVNOBiH-a, preko referendumskog pitanja, do Ustava FBiH i BiH.

"Svaki poslanik, naravno, ima pravo govoriti o svojim željama kako bi uredili BiH. Zabrinjavajuće je, međutim, kada poslanici koji su položili zakletvu da će štititi Ustav FBiH i BiH danas govore i postupaju protivustavno", rekao je Čavara.

On smatra da je cilj stvoriti tenzije i atmosferu mržnje koja se pokazala danas u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH iz istupa mnogih koji su pokušavali dokazivati kako su HDZ i HNS nevažni i kako se Bošnjaci trebaju organizovati u Federaciji BiH kako bi sačuvali svoju državu.

Čavara je podsjetio da je SDP protivustavno i protivzakonito formirao platformašku vlast majorizujući Hrvate, te da nastavljaju ići istim putem.

Upitan kakav će biti odgovor hrvatskih političkih predstavnika na današnje usvajanje Rezolucije o osudi federalizacije, Čavara je rekao da je poruka da treba raditi na reformama i stvarati perspektivu svima u FBiH.

"Naša poruka SDA je da se ponovnim pravljenjem koalicije sa SDP-om, čemu smo danas bili svjedoci, ne mogu pretvarati da su u koaliciji sa HDZ-om, jer se ovim ta koalicija raspada, a to onda znači potpunu krizu u FBiH", rekao je Čavara.

Predsjednik FBiH je naglasio da takva situacija nije dobra ni za jednog stanovnika u BiH, jer već postoji kriza na državnom nivou gdje Parlament BiH ne radi, a Predsjedništvo BiH ne zasjeda.

"Očito je da određene strukture u BiH rade na kontinuiranom izazivanju kriza, a svi stanovnici BiH se trebaju zapitati s kojim ciljem", napomenuo je Čavara.

Bez glasova iz klubova HNS-a, HDZ-BiH i HDZ-a 1990, poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH usvojili su danas Rezoluciju o osudi inicijative za federalizacijom države i entiteta, koju je predložio poslanik SDP-a BiH Damir Mašić.

Mašićevom rezolucijom je Parlament FBiH osudio kontinuirane tendencije i političke inicijative, bez obzira dolazile one iznutra ili van BiH, koje za cilj imaju uspostavljanje sistema etno-nacionalne supremacije koji dugoročno vode do rušenja ustavnog poretka i disolucije države BiH.

Izvor: Srna