latinica  ћирилица
22/03/2017 |  08:44 | Autor: RTRS

Bugari u nedjelju biraju novi parlament

U Bugarskoj će u nedjelju, 26. marta biti održani prijevremeni parlamentarni izbori, na kojima će, prema istraživanjima, glavnu bitku voditi stranke Građani za evropski razvoj Bugarske /GERB/ Bojka Borisova i Bugarska socijalistička partija /BSP/ Kornelije Ninove.

Na vanrednim parlamentarnim izborima učestvovaće 21 politička partija, a očekuje se da će najmanje pet stranaka i koalicija obezbijediti mjesto u parlamentu koji broji 240 poslanika.

Osim GERB-a i BSP-a, mjesta u parlamentu će osigurati i politička stranka bugarskih Turaka - Pokret za prava i slobode, Ujedinjene patriote i Volja.

U birački spisak upisano je nešto više od 6,8 miliona glasača, a prema istraživanjima na birališta će izaći između 3,3 i 3,5 miliona, približno kao i na predhodnim vanrednim izborima, koji su održani 2014. godine.

Za prijevremene parlamentarne izbore u Bugarskoj biće otvoreno 371 biračko mjesto u 70 država, a iz Ministarstva spoljnih poslova navode da je za glasanje u inostranstvu stiglo više od 45.000 prijava, od kojih najviše 19.000 od bugarskih državljana u Turskoj.

Osim toga u Velikoj Britaniji će glasati oko 5.300 Bugara, a u Španiji više od 3.000.

Prijevremeni izbori raspisani su nakon što je bivši premijer Bojko Borisov podnio ostavku, jer je kandidat GERB-a izgubio na predsjedničkim izborima od Rumena Radeva, koga su podržali socijalisti.

Bugarska je članica EU i NATO, ali se zbog kulturnih, istorijskih i ekonomskih veza smatra i bliskom sa Rusijom.

Odnosi sa Rusijom bilo su i jedna od tema tokom predizborne kampanje, a Borisov i Ninov su isticali da sankcije Moskvi, koje je uvela EU, škode bugarskoj ekonomiji.

Ninova kaže da su socijalisti protiv sankcija Rusiji i smatraju da ih treba ukinuti, jer štete ekonomiji Bugarske.

Borisov kaže da sankcije treba da ostanu, sve dok ne budu ispunjeni zahtjevi iz Minska i da će njegova stranka, ukoliko pobjedi na izborima, kao dio evropske porodice i lojalni član EU i NATO poštovati svoje obaveze.

Pažnja bugarskih stranaka u predizbornoj kampanji bila je usmjerena i na Tursku, koju su optužile za miješanje u prijevremene parlamentarne izbore u Bugarskoj.

Poziv Ankare da oko 60.000 bugarskih državljana u Turskoj glasaju za stranku Dost ocijenjen je kao direktno miješanje u unutrašnje stvari Bugarske.

Sofija je zbog toga opozvala svog ambasadora iz Turske Nadeždu Nejski i protjerala trojicu turskih državljana, uz obrazloženje da predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost zemlje.

Pristalice Ujedinjenih patriota blokirali su sva tri granična prelaza prema Turskoj u namjeri da spriječe Turke sa pravom glasa da izađu na izbore u Bugarskoj.

Izvor: Srna