latinica  ћирилица
22/03/2017 |  08:55 ⇒ 08:57 | Autor: RTRS

Kovačević: Razgraničiti nadležnosti entitetskih sudova i Suda BiH

Republika Srpska se u reformi pravosuđa u BiH zalaže da bude jasno razgranična nadležnost Suda BiH i sudova u entitetima jer Tužilaštvo i Sud BiH zloupotrebljavaju institut proširene nadležnosti, rekao je savjetnik ministra pravde Srpske Nikola Kovačević.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

"Ne mogu Tužilaštvo i Sud BiH po svom nahođenju preuzimati predmete koji su u isključivoj nadležnosti pravosudnih institucija Srpske", rekao je Kovačević za "Glas Srpske".

On je podsjetio da su predmeti preuzimani bez ikakvog obrazloženja, pa se dešavlo da zbog nerada dođe i do njihove zastare.

Kovačević je istakao da je Zakon o sudovima Srpske jasno decidirao i regulisao za koja krivična djela su nadležni osnovni sudovi kao prvostepeni, za koja okružni kao drugostepeni i Vrhovni sud Srpske kao zadnja instanca koja rješava predmete na osnovu žalbi i vanrednih pravnih lijekova.

On je dodao da je u Srpskoj u postupku donošenje novog krivičnog zakonika, koji je potpuno usaglašen sa najsavremenijim standardima.

"Zalažemo se da za krivična djela propisana ovim zakonikom isključivo budu nadležni pravosudni organi Republike Srpske", rekao je Kovačević.

Ministar pravde BiH Јosip Grubeša kaže da treba ujednačiti zakonodavstvo da se ne bi dešavalo da za ista krivična djela sudovi sude prema različitim zakonima i da BiH zbog toga bude zatrpana presudama Ustavnog suda BiH ili Evropskog suda za ljudska prava.

"Formirana je radna grupa za harmionizaciju sva četiri krivična zakona u BiH. Ona bi uskoro trebalo da završi posao kako bi svi izašli sa ujednačenim pristupom", rekao je Grubeša.

On je naveo da BiH mora donijeti zakon o sudovimam, izražavajući uvjerenje da će ta stranica biti zatvorena do kraja godine.

Izvor: SRNA