latinica  ћирилица
22/03/2017 |  10:31 | Autor: RTRS

Srpski vojnici u septembru na manevrima sa "Istočnim NATO-om"

Vojska Srbije će u septembru prvi put učestvovati u vojnoj vježbi Organizacije ugovora za kolektivnu bezbjednost, koju predvodi Rusija i predstavlja istočni pandan NATO-u, pišu "Večernje novosti".
Vojska Srbije - Foto: TANЈUG
Vojska SrbijeFoto: TANЈUG

Srbija, koja je do sada učestvovala kao posmatrač na sličnim manevrima, sada će prvi put poslati i svoje vojnike na vježbu pod nazivom "Neraskidivo bratstvo 2017".

U toj vježbi, koja će biti održana u Kazahstanu, učestvovaće više od 1.500 vojnika različitih rodova i službi, a Vojsku Srbije predstavljaće inženjerijska jedinica, dok će učestvovati i pripadnici policije.

U Ministarstvu odbrane Srbije naveli su da će scenario vježbe, sturktura i sastav učesnika i svi drugi detalji uskoro biti detaljno usaglašeni sa partnerima Organizacije ugovora za kolektivnu bezbjednost.

Iz resornog ministarstva dodaju da organizacija zajedničkih vježbi sa Organizacijom ugovora za kolektivnu bezbjednost na teritoriji Srbije nije moguća zbog propisa koji ograničavaju angažovanje sastava ovog vojnog saveza izvan granica članica.

Šef delegacije Skupštine Srbije pri ovoj organizaciji Milovan Drecun rekao je da ne treba očekivati političke posljedice većeg angažmana Srbije u aktivnostima Organizacije ugovora za kolektivnu bezbjednost, dodajući da se odlaskom pripadnika Vojske Srbije u Kazahstan uzdiže vojni aspekt saradnje.

- Na isti način kako razvijamo saradnju sa NATO, imamo interes i da sarađujemo sa Rusijom i sa Organizacijom ugovora za kolektivnu bezbjednost. Dijelimo slične bezbjednosne izazove sa državama članicama ovog saveza i logično je da se sa problemom terorizma, islamskog ekstremizma i trafikinga suočavamo sa stranim partnerima  - rekao je Drecun.

Član srpske delegacije Јovan Palalić smatra da učešće Vojske Srbije na vježbama ove organizacije neće biti po volji Briselu, ali da bez obzira na to Srbija treba da gleda svoj interes i razvija ravnomjernu saradnju sa oba saveza.

Palalić kaže da je saradnja sa Organizacijom ugovora za kolektivnu bezbjednost prilika za nabavku savremenog naoružanja, kao i prodor srpske vojne industrije na nova tržišta.

Izvor: SRNA