latinica  ћирилица
22/03/2017 |  11:41 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

SM BiH: Nisu razmatrane izmjene i dopune Zakona o akcizama

Savjet ministara BiH nije danas razmatrao Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Јedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović izjavio je novinarima nakon sjednice da prijedlozi ovih zakona nisu bili na dnevnom redu današnje sjednice Savjeta ministara BiH.

Prema njegovim riječima, na današnjoj sjednici nije bio ministar finansija i trezora u Savjetu ministara BiH Vjekoslav Bevanda koji je službeno odsutan, te navedene tačke nisu razmatrane.

On je napomenuo da je neizvjesno kada će ovo pitanje doći na red, da su rokovi za donošenje ovih zakona vrlo upitni i da je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o akcizama svakako jedan od preduslova nastavka saradnje sa MMF-om.

"Što se tiče Saveza za promjene i mene lično kao ministra mi nemamo stav Vlade Republike Srpske da li ona podržava ovaj zakon o akcizama, da li joj trebaju sredstva MMF-a i nastavak i proširenje saradnje sa EBRD-om i Svjetskom bankom. To je za nas relevantno kada se budemo odlučivali da li ćemo glasati za ovaj zakon ili ne", rekao je Šarović.

On je naveo da nema stava Vlade Republike Srpske s obzirom na to da bi dodatnih 15 feninga na cijenu goriva sigurno pogodilo poljoprivredni sektor u cijeloj BiH, pa i Srpskoj, a ne zna se ni da li Vlada ima odgovarajući plan kojim bi umanjila štete koje bi poljoprivredni sektor usvajanjem ovog zakona pretrpio.

"Važno je za ovaj zakon da imamo mišljenja nadležnih institucija entitetskih vlada i drugih institucija, jer će oni u najvećoj mjeri biti korisnici ovih sredstva koja će biti dobijena izmjenama Zakona o akcizama. Posebno je važno i da imamo stav Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH kao ključne institucije u ovom procesu", smatra Šarović.

Na pitanje da li je Vlada Federacije BiH dostavila svoj stav o izmjenama i dopunama zakona o akcizama, Šarović je odgovorio da nema informacije o tome i da je to manje važno jer ta tačka nije bila na dnevnom redu.

Šarović je saopštio da na današnjoj sjednici nisu razmatrane ni izmjene Krivičnog zakona BiH.

"Ima mnogo problematičnih odredaba i članova. Riječ je o veoma važnom zakonu i neophodno je pribaviti mišljenje svih nadležnih i relevantnih institucija. Onog trenutka kada ta mišljenja budu dostavljena Savjetu ministara BiH putem resornog ministarstva biće predmet rasprave na sjednici Savjeta ministara BiH", pojasnio je Šarović.

IZMIЈENITI ZAKONE U SKLADU SA PREPORUKAMA FATF

Savjet ministara BiH razmatrao je danas sprovođenje Akcionog plana Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma i preporučilo vladama entiteta da u najkraćem roku započnu aktivnosti na izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH i Zakona o osiguranju Republike Srpske u skladu s preporukama FATF.

FATF je međudržavno tijelo koje ima za cilj da razvija i unapređuje mjere i radnje za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma na nacionalnom i međunarodnom nivou.

FATF prati napredak koji zemlje članice postižu u implementaciji neophodnih mjera, analizira tehnike pranja novca i finansiranja terorizma i njihove protivmjere, i promoviše usvajanje i primjenu odgovarajućih mjera na globalnom nivou.

Iz Savjeta ministara BiH saopšteno je da je preporučeno da bude okončana procedura usvajanja kod nadležnih parlamenata Zakona o zastupanju u osiguranju i posredovanju u osiguranju i reosiguranju Republike Srpske, Zakona o tržištu papira od vrijednosti i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima Brčko distrikta.

Ministarstvo pravde BiH preduzeće neophodne aktivnosti kako bi bilo obezbijeđeno da neprofitne organizacije ne mogu biti zloupotrijebljene za finansiranje terorizma prema FATF-ovoj posebnoj preporuci.

Neophodno je iznaći i rješenje s ciljem izbjegavanja dvostruke/trostruke registracije i poboljšanja mehanizma za recipročno priznanje udruženja i fondacija, odnosno uspostavljanja zajedničke baze podataka nevladinog sektora u BiH.

Savjet ministara BiH usvojio je na današnjoj sjednici Informaciju o mogućnostima obezbjeđivanja penzionog i zdravstvenog osiguranja za poljoprivredne proizvođače u BiH u kojoj se ističe da je neophodno dalje prilagođavanje i unapređenje sistema penzionog i zdravstvenog osiguranja za poljoprivredne proizvođače u BiH.

Informacija objedinjuje podatke Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Brčko distrikta, a s obzirom na činjenicu da su razvoj politika, uspostavljanje sistema zdravstvene zaštite i penzionog osiguranja u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta.

Savjet ministara BiH donio je Pravilnik o izmjeni Pravilnika o cijeni ličnih dokumenata, prema kojem će sadašnje cijene važiti do kraja godine.

U međuvremenu, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH, u saradnji sa relevantnim institucijama, preduzeće očekivane aktivnosti s ciljem smanjenja cijene ličnih dokumenata i o tome obavijestiti Savjet ministara BiH.

Savjet ministara BiH donio je odluku o usvajanju Politike informacione bezbjednosti u institucijama BiH za period 2017-2022. godine koja uvažava preporuke i slijedi međunarodne standarde u ovoj oblasti.

Politikom su definisana pravila koja se odnose na informatičku opremu /hardver i softver/, lica odgovorna za administraciju informacionog sistema, sve zaposlene i korisnike sistema u institucijama BiH.

Ova politika u sebi sadrži i edukativnu komponentu jer ukazuje na potrebu da svaka institucija realizuje sopstvene politike informacione bezbjednosti uvođenjem sistema za upravljanje informacionom bezbjednošću i razvijanjem programa s ciljem priključenja BiH razvijenom svijetu i stvaranja uslova za poboljšanje ukupnog kvaliteta života.

Savjet ministara BiH usvojio je izvještaj Ministarstva pravde BiH o sprovođenju programa EU "Evropa za građane 2014-2020" za prošlu godinu kojim se podstiče saradnja među građanima i njihovim organizacijama i pruža podrška grupama građana, nevladinim organizacijama i jedinicama lokalne samouprave.

Ministarstvo pravde BiH je od decembra 2015. do decembra 2016. godine organizovalo 10 info dana i radionica s ciljem predstavljanja mogućnosti koje nudi program, a aplikanti iz BiH su tokom 2016. godine učestvovali na dva javna konkursa za dostavljanje projektnih prijedloga.

U odobrenim projektima aplikanti iz BiH u dva slučaja učestvuju kao nosioci projekata čija je ukupna vrijednost 75.250 evra, a u 12 evropskih projekata aplikanti iz BiH učestvuju kao partneri.

Ulazna karta za učešće u programu u 2016. godini iznosila je 15.000 evra.

Iz IPA 2012. obezbijeđeno je sufinansiranje od 13.500 evra /90 odsto/, a iz budžeta BiH uplaćeno je 1.500 evra /10 odsto/.

Savjet ministara BiH usvojio je i informaciju o istraživanju kvaliteta soli na tržištu BiH koje će Agencija za bezbjednost hrane BiH sprovesti u 2017. godini, u saradnji sa Unicefom.

Cilj ovog istraživanja je prikupljanje podataka o kvalitetu soli koji će poslužiti za izradu strateških dokumenata ili stručnih studija.

U zavisnosti od dobijenih rezultata, prikupljeni podaci mogu poslužiti i kao osnov za planiranje i provođenje aktivnosti s ciljem postepenog smanjivanja unosa soli.

Na taj način bi se BiH pridružila grupi zemalja koje su prihvatile ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije i UN o postepenom smanjivanju unosa soli za 30 odsto do 2025. godine.

Izvor: SRNA