latinica  ћирилица
22/03/2017 |  12:19 ⇒ 18:08 | Autor: RTRS

Trninić: Razumijem zabrinutost radnika ŽRS, ali ne i način ispoljavanja (VIDEO)

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić smatra da su protesti željezničara bili neopravdani, te da razumije zabrinutost radnika, ali ne i način na koji to ispoljavaju.
Neđo Trninić - Foto: SRNA
Neđo TrninićFoto: SRNA

- Ne razumijem koji je to zahtjev da bude isplaćena februarska plata, ona bi svakako bila isplaćena iduće sedmice. Nikad nije kasnila plata u Željeznicama, samo je sada isplaćena dva-tri dana ranije - rekao je Trninić.

On kaže da je u svakom slučaju zadovoljan što je protest prekinut jer su pojedinci, štrajkujući glađu, ugrozili svoje živote i zabrinuli svoje porodice.

- Razumijem zabrinutost zaposlenih u Željeznicama jer je neodrživo sadašnje stanje. Krenuli smo u proces rekonstrukcije, pa je zabrinutost radnika za ezgistenciju opravdana. Zabrinutost razumijem, ali ne i način na koji to ispoljavaju. Mislim da to nije u redu - rekao je novinarima Trninić.

On kaže da su i sindikati svjesni neophodnosti reorganizacije "Željeznica".

- Normalno tu imamo različita viđenja o tempu i nekim rješenjima koja su u planu rekonstrukcije, počevši od pravilnika, sistematizacije radnih mjesta, ali to je živa materija i to ćemo u saradnji sa sindikatima rješavati - ističe Trninić.

Ove sedmice nastavak razgovora o rekonstrukciji pruge Novi Grad

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić najavio je danas da će ove sedmice, najvjerovatnije u petak, 24. marta, biti nastavljeni razgovori sa predstavnicima kineske kompanije "Čajna Šandong internešnel end tehnikal kooperejšn grup" o rekonstrukciji željezničke pruge Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

On je istakao da se paralelno sa istom kompanijom vode razgovori o izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor i brzog puta Prijedor-Novi Grad.

- Razgovori su odmakli i nadam se da ćemo se približiti konačno realizaciji tih projekata - rekao je Trninić.

On se danas u Novom Gradu sastao sa načelnikom opštine Miroslavom Drljačom i opštinskim rukovodstvom.

- Prije sedam dana bio sam u Novom Gradu na početku kampanje o bezbjednom učećšu traktora u saobraćaju i tom prilikom smo dogovorili sastanak na kojem bismo razgovarali o temama koje kandiduje ova lokalna zajednica - rekao je Trninić.

Drljača kaže da je od početka godine ponovo potencirano pitanje otvaranja graničnog prelaza sa Hrvatskom.

- To je više vraćanje na status koji je granični prelaz imao prije 1. jula 2013. godine, do ulaska Hrvatske u EU - rekao je Drljača.

On je naveo da ovo pitanje nije u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i veza.

- Očekujemo od Ministarstva pomoć u dijelu da nam ovlašteni institut uradi inspitivanja nosivosti mosta, što je postavljano kao uslov za otvaranje graničnog prelaza za teretni saobraćaj - kaže Drljača.

On ističe da je ovo pitanje veoma važno za Novi Grad zbog činjenice da su privrednici prinuđeni da koriste obilazne pravce za prevoz robe i tako dodatno uvećavaju svoje troškove.

- Smatramo da je za ovu opštinu značajno i pitanje u vezi sa organizacijom u Željeznicama Republike Srpske, konkretno mislimo na status sekcije u Novom Gradu, jer smatramo da bi njeno ukidanje uzrokovalo dodatno povećanje nezposlenosti, što opet dovodi do odlaska mladih u druge zemlje - kaže Drljača.

Drljača je istakao da je opština zainteresovana za više infrastrukturnih projekata koje može realizovati zajedno sa Јavnim preduzećem Putevi Republike Srpske, a koji bi doveli do poboljšanja kvaliteta života građana Novog Grada.

Izvor: SRNA