latinica  ћирилица
22/03/2017 |  14:08 ⇒ 16:08 | Autor: RTRS

Čubrilović: Delegati i poslanici bi trebalo da dolaze na posao

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas da bi delegati i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH trebalo da dolaze na posao jer su izabrani da brane stavove svoje političke opcije, jednog naroda, entiteta i BiH.
Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Čubrilović je rekao novinarima u Sarajevu da je prestala potreba za većinom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske kada je riječ o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije, s obzirom na to da je zahtjev odbačen.

Na pitanje novinara da li su na snazi ti zaključci Narodne skupštine Srpske, Čubrilović je rekao da tu ima zahtjeva koji nisu samo u vezi sa revizijom i da je, s obzirom na stav Međunarodnog suda pravde u Hagu, prestala potreba za većinom tih zaključaka.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 27. februara zaključke, nakon rasprave o informaciji o zahtjevu za reviziju presude protiv Srbije, kojima je, između ostalog, odbacila i oštro osudila odluku bošnjačkog rukovodstva u BiH da protiv volje drugih konstitutivnih naroda u BiH pokrene reviziju presude, te pozvala predstavnike Srpske u institucijama BiH da iskoriste sva sredstva da onemoguće donošenje odluka dok ne budu riješena pitanja vitalna za Srpsku.

U zaključcima se navodi da je, zbog ovakvog djelovanja bošnjačkog političkog rukovodstva, za odluke od vitalnog interesa za Srpsku i sprskog naroda koje se donose na nivou zajedničkih institucija BiH, potrebno dobiti saglasnost organa i institucija Republike Srpske, da bi dejtonski položaj Srpske, kao i prava i položaj srpskog konstitutivnog naroda u BiH bili adekvatno predstavljeni i zaštićeni.

Narodna skupština je pozvala predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva radi onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe pitanja vitalna za Srpsku, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Izvor: SRNA