latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:17 ⇒ 15:42 | Autor: RTRS

Klub Srba u PS: U institucijama BiH nema odluka bez bilo kog naroda

Članovi Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović, Nebojša Radmanović i Dragutin Rodić upozorili su danas da se u institucijama BiH nijedna odluka ne može donijeti bez bilo kog naroda.
Nebojša Radmanović - Foto: RTRS
Nebojša RadmanovićFoto: RTRS

- Naš nedolazak na sjednicu Doma naroda parlamenta BiH bio je odgovor na jednostran i vaninstitucionalni postupak /bošnjačkog člana Predsjedništva BiH i lidera SDA/ Bakira Izetbegovića u vezi sa revizijom presude protiv Srbije - naveli su delegati iz SNSD i DNS, saopšteno je danas iz Sektora parlamenta BiH za odnose s javnošću.

Nović, Radmanović i Rodić istakli su da su o nedolasku na sjednicu blagovremeno obavijestili Kolegijum Doma naroda, "što je za rezultat imalo i odgađanje sjednice".

Oni ističu da je to i upozorenje svima u BiH da se ne mogu tako ponašati i da se nijedna odluka u institucijama BiH ne može donijeti bez bilo kog naroda.

Delegati SNSD-a i DNS-a navode da je suština opstanka BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma konsenzus i kompromis onih koji odlučuju o njenoj sudbini, što je u slučaju zahtjeva za reviziju izostalo.

Oni dodaju da je "ovo prilika da se ukaže na neproduktivan rad Savjeta ministara BiH što je vidljivo i iz materijala koji se dostavljaju u parlamentarnu proceduru gdje izostaju zakoni, posebno oni koji su od interesa za evropski put i život njenih građana".

"Na to ukazuje i činjenica da se ni danas na Savjetu ministara nisu našli zakoni koji su uslov MMF-a, kao što je zakon o akcizama i drugi", naglašavaju srpski delegati iz SNSD-a i DNS-a.

Nović, Radmanović i Rodić navode da odbijaju izjave pojedinaca da je riječ o bojkotu institucija, a posebno osuđuju "trčanje za prizivanjem u pomoć međunarodnih institucija na koje su se pojedinci navikli u prošlosti da intervenišu u BiH".

"Postavlja se pitanje gdje su ti isti bili u slučaju revizije", ističi oni.

Izvor: SRNA