latinica  ћирилица
22/03/2017 |  15:58 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Radnici se požalili na teško stanje u dobojskoj bolnici (VIDEO)

Na teško stanje u dobojskoj bolnici požalili su se sindikati. Traže hitnu isplatu februarske plate i ostalih potraživanja.
Sindikati bolnice Doboj - Foto: RTRS
Sindikati bolnice DobojFoto: RTRS

Kasne nam plate, naknade za topli obrok i prevoz, a slovimo za drugu bolnicu u Srpskoj po važnosti. To više ne možemo da trpimo, upozoravaju predstavnici sva četiri sindikata u dobojskoj bolnici.

"Upozoravamo ih, ovo je zadnje naše obraćanje na ovaj miran način, ubuduće koristićemo sve oblike sindikalne borbe zakonom dozvoljene da ostvarimo svoja prava", rekao je danas Mladen Gostić iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite u dobojskoj bolnici.

Na teško stanje upozoravaju i u drugim sindikalnim organizacijama.

"Mi smatramo da je naš rad potcijenjen, da već godinama radimo na crno, da doprinosi nisu već dugo uplaćeni", izjavio je Јovica Mašić, iz Sindikata doktora medicine.

Samo za doprinose duguje se više od 8 miliona maraka. Prioritet im je, kažu, isplata fabruarske plate i preostalih radničkih potraživanja.

Sa takvim zahtjevima dočekaće novoimenovanog direktora bolnice Milorada Živkovića. On kaže da zna da je situacija izuzetno teška i da stari problemi ne mogu biti riješeni preko noći.

"Mislim da zajedničkim radom sa Vladom Republike Srpske i Ministarstvom da se od objekata na ovoj lokaciji mogu određena stara potraživanja i dugovi namiriti", govori novoimenovani direktor Bolnice u Doboju Milorad Živković.

Izlaz je, kaže Živković, u gradnji nove bolnice i smanjenju broja nemedicinskog kadra. Sindikalci se žale da im ni Fond zdravstva nije naklonjen.

Mjesečno za platu, kažu, treba im oko milion i dvjesto hiljada maraka, a da bi normalno radili nedostaje im još 470.000 maraka.

"Da ovakav ugovor bilo koji poslodavac prihvati, to jeste bilo koji direktor ove ustanove, neće moći da ova ustanova funkcioniše više od 8 mjeseci", smatra Branislav Ružojčić iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti u dobojskoj bolnici.

"Veliki broj kolega mojih uče njemački jezik, norveški, itd. Spremaju se da idu jer za naš posao negdje tamo možemo mnogo više biti plaćeni", ističe Igor Savić iz Sindikata medicinskih sestara i tehničara u dobojskoj bolnici.

Sindikalci tvrde da se stanje u njihovoj zdravstvenoj ustanovi ne odražava na pacijente, ali da im je strpljenje pri kraju. Sačekaće primopredaju u upravi, a onda će u potrazi za svojim pravima, kažu, nastupati radikalnije.