latinica  ћирилица
22/03/2017 |  16:29 ⇒ 18:33 | Autor: RTRS

"Rusija spremna da prihvati Mladića na liječenje"

Rusija je i zvanično obavijestila Haški tribunal da je spremna da pruži smještaj radi medicinskog tretmana ganeralu Ratku Mladiću.
Ratko Mladić - Foto: RTRS
Ratko MladićFoto: RTRS

- Poslali smo takvu poruku. Tekst je povjerljiv i namenjen isključivo za komunikaciju sa Međunarodnim sudom. Sve što je pomenuto u zahtjevu odbrane genarala Mladića je tačno. Rusija je poslala poruku u kojoj potvrđuje da garantuje smještaj za Mladića, obezbijeđen medicinski tretman i povratak i da će biti saglasna sa uslovima koje Tribunal odredi - izjavila je šefica pravne grupe pri ambasadi Rusije u Holandiji Viktorija Gončarova, prenosi Tas.

Branioci genarala Ratka Mladića podnijeli su u utorak zahtjev Tribunalu u Hagu za privremeno puštanje Mladića na slobodu radi neophodnog medicinskog tretmana s obzirom na njegovo loše zdravstveno stanje.

U obrazloženju zahtjeva detaljno je opisano zdravstveno stanje Mladića, a na kraju se navodi da priroda trenutnih simptoma koje ima, kao i generalna preporuka medicinskih profesionalaca opravdava zahtjev za privremenu slobodu radi liječenja.

Suđenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Prvostepena presuda trebalo bi da mu bude izrečena do novembra ove godine, a čeka je u haškom pritvoru.

Izvor: Agencije