latinica  ћирилица
22/03/2017 |  16:39 ⇒ 17:53 | Autor: RTRS

Istina o stradanju Srba da dopre do mladih

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Starom Brodu kod Višegrada, gdje je danas obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH, da je važno obilaziti ovakva mjesta kako bi istina o tome doprla i do mladih generacija.

Dodik je rekao da to podrazumijeva savremene metode komuniciranja sa mlađom generacijom koja mora da shvati i razumije obim stradanja u Starom Brodu.

On je izjavio novinarima da ga je bilo sramota što ranije nije znao za ovo mjesto, iako se smatra upućenim u istoriju srpskog naroda u BiH i uopšte.

"Na ovu priču o Brodu nisam naišao ni u jednoj knjizi, ni priči. Tek kad sam bio ovdje prvi put i dogovarao da nešto uradimo kako bismo obilježili ovo mjesto, shvatio sam da je tu bilo ogromno stradanje i da je sistematski učinjeno da to sve bude zaboravljeno", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je Srbima decenijama unazad ponuđeno da ne govore istinu o zločinima nad svojim narodom da ne bi, navodno, povrijedili druge, iako su ih ti drugi ovdje pobili.

- Kako mi njih možemo da vrijeđamo? Oni su nas pobili, a mi ne treba da kažemo da su ovdje muslimani iz Sarajeva u "Handžar diviziji" i ustaše iz "Crne legije" pobile ovaj narod. Pobili ste nas i to je ono što svakome mora da bude jasno - poručio je Dodik.

On je naveo da je druga strana u BiH upravo u prošlosti izvršila ono što je Srbima htjela da pripiše, a to je etničko čišćenje ovog prostora.

- Srbi su se vratili nakon Drugog svjetskog rata naivno vjerujući da ovdje mogu da osiguraju svoje živote. A onda su došle godine raspada bivše Јugoslavije i vidjeli smo gotovo identičnu situaciju. Samo, tada su svijest i organizovanje srpskog naroda, uz pomoć svih koji poštuju Srbe, omogućili da se odbranimo i sačuvamo ove prostore - rekao je Dodik.

Ustaške jedinice, predvođene Јurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH. Tokom ove ofanzive ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji.

Spomen-kapela u Starom Brodu, posvećena srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine, izgrađena je uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

Vijek ujedinjenja i rehabilitacije srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske je istakao da je srpski narod kroz sve ratove u istoriji isključivo branio svoje prostore, da je to stradalnički narod, ali da je nastupio vijek njegove rehabilitacije i ujedinjenja.

Dodik je u Starom Brodu, obraćajući se okupljenima, rekao da je istina o ovom događaju bila sistematski skrivana i da je čak i narod ovog kraja bio spriječen da obilježava stradanje svojih najmilijih u Drugom svjetskom ratu.

On je podsjetio i na Јadovno, Pag, Prebilovce, u kojima su masovno ubijani Srbi u jednom projektu koji je osmislila NDH, a koji je govorio da Srbe treba jednu trećinu pobiti, jednu trećinu pokrstiti i učiniti tako da srpski narod ne postoji biološki i genetski na ovom prostoru.

- Svjedoci smo da to nije uspjelo, ali i koliko je bilo to stradanje. Mi smo pripadnici naroda koji više ne smije da ne obilježava ta stradanja, ne smije da prećutkuje istinu da ne bi uvrijedili nekog drugog - rekao je Dodik.

Podsjetio je da su Srbe u Starom Brodu pobile ustaše zajedno sa Nijemcima, a dio ustaša bile su elitne muslimanske jedinice tog vremena, koje su bile "hrvatsko cvijeće", i nastojale da prostor od Sarajeva, preko Romanije, do Drine očiste od Srba, jer su sve htjeli za sebe.

Dodik je istakao da su Srbi nakon Drugog svjetskog rata olako prihvatili priču o bratstvu i jedinstvu, koje je smišljeno da se satre istina o stradanju srpskog naroda, kakvo je bilo u Јasenovcu, u Starom Brodu.

- Nije bilo obilježja, ničega, Srbi nisu mogli da obilježe takva stradanja kakva su bila u Drugom svjetskom ratu - dodao je Dodik.

On je podsjetio da su Srbi opet naseljavali Sarajevo, gradili ga decenijama, da se tamo koncentrisao najvitalniji, najintelektualniji i najvažniji dio srpskog naroda.

- I šta se dešava - moraju ponovo pred istim napadom da iseljavaju iz Sarajeva, samo tada nismo dali da idu dalje, već da dođu ovdje. Branili smo ovu srpsku zemlju - rekao je Dodik.

Dodik je izrazio zahvalnost svim pripadnicima Vojske Republike Srpske koja je uspjela da odbrani srpski narod da ne doživi opet istu priču o stradanju.

- Na ovoj Drini, koja vijekovima teče, nema mjesta da nije obilježeno neko stradanje Srba. I onda kada su uz lelek sa ćuprije na Drini odlazila najbolja srpska djeca, otimana od srpskih porodica da bi bila vaspitana u drugoj kulturi i onda kada ovdje italijanske okupacione jedinice nisu dale da srpski narod pređe preko mosta na Drini, nego je morao da bježi ovdje nizvodno, nadajući se Srbiji, toj vječnoj nadi srpskog naroda, toj zemlji koju svi volimo - rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je poručio da se ne smije prestati govoriti o tim stradanjima da se drugi ne bi naljutili.

- Pobili su nas Hrvati i muslimani, njihove jedinice u Drugom svjetskom ratu, pobili su nas ovdje i tukli gdje god su mogli da bi zatrli sve što je srpsko. I neću da ćutim, ne smijem da ćutim, hoću da govorim jer je to istina - rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je podsjetio da je u Starom Brodu u Drugom svjetskom ratu stradalo 6.000 Srba.

- Šta je sa potomcima koje je mogla da podari ta mladost koja je tu ubijena. A onda se pitamo što smo izgubili prostor, što nas nema. Nema nas kad smo stalno bili stradalnici, ali moramo vratiti energiju našem narodu, vratiti vjeru i shvatiti da smo u vremenu otadžbinskog rata ovdje, u zadnjem istorijskom momentu uspjeli da formiramo Republiku Srpsku i ona nije momenat tog vremena nego geneza svih stradanja srpskog naroda kroz istoriju - istakao je Dodik.

On je naglasio da su Srbi kroz sve ratove stradali braneći isključivo samo svoje prostore, svoje domove, da nigdje nisu išli u osvajačke ratove.

- Zato moramo da se okrenemo Republici Srpskoj i ne smije niko da je dovede u pitanje, i onda kada nije baš najbolje svakom, Srpska je daleko više od naših života i onoga što mi mislimo da jeste. Srpska je odbrana naše slobode - poručio je Dodik.

Naglasio je da je slobodu za srpski narod isključivo moguće obezbijediti onda kada ima državu.

- Ako Srbi nemaju državu, nemaju ni slobodu, zato postoji Republika Srpska kao država - istakao je predsjednik Dodik.

On je poručio da ta istina mora biti uvijek govorena, dodajući da se zbog toga od prošle godine u Starom Brodu obilježava stradanje srpskog naroda, a da u narednom periodu treba izgraditi jedno monumentalno obilježje da svima koji tu dolaze skrene pažnju na ono što desilo.

Dodik je pozvao načelnika opštine da ovo obilježavanje ne bude organizovano samo jedan dan, nego da se organizuje dvodnevna konferencija da se govori o onome što je bilo zabranjeno da se priča, da se ponovo vrati sjećanje na stradanje srpskog naroda.

- Srbi moraju da budu okupljeni danas oko dvije države u ovom istorijskom trenutku - Srbije i Republike Srpske. Ne smijemo bježati od toga, ako mi ne prihvatimo Republiku kao državu, niko nam je neće dati. Nama otimaju državu - poručio je Dodik.

On je istakao da se za to srpski narod mora uporno boriti zbog stradalnika i u Brodu, Јasenovcu i zbog stradalnika u prošlom ratu i svih onih koji su morali da napuste svoje kuće iz Sarajeva i svih drugih mjesta, gdje Srbi gube identitet - pravoslavnu vjeru, pismo, govor, krsnu slavu, sve ono što kroz vijekove nisu dozvoljavali da se izgubi.

- Nismo nikakvi bosanski Srbi, mi smo Srbi dio jednog velikog istorijskog naroda, slobodarskog naroda. Ne smijemo da se bojimo da govorimo, koliko god to košta, na našoj strani je istina - istakao je Dodik.

On je rekao da Srbima danas pokušavaju da pripišu genocid oni čiji su preci nad srpskim narodom počinili taj zločin.

- Genocid je napravljen nad srpskim narodom. Srpski narod je stradao u prošlom vijeku i to je vijek stradanja srpskog naroda, a ovaj vijek biće vijek rehabilitacije i ujedinjenja srpskog naroda - poručio je Dodik. 

Izvor: Srna