latinica  ћирилица
22/03/2017 |  17:10 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Ferguson - VSTV može biti primjer za najviše standarde profesionalizma i integriteta

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Edvard Ferguson obratio se danas članovima Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Bosne i Hercegovine tokom prvog dana sjednice VSTV-a BiH.
Pravosuđe (foto:vsts.pravosudje.ba) -
Pravosuđe (foto:vsts.pravosudje.ba)

U svom obraćanju ambasador Ferguson je rekao: “Danas sam ovdje kako bih objasnio na koji način Ujedinjeno Kraljevstvo pruža podršku pravosudnim institucijama na nivou BiH, u mnogim poljima. Nadamo se da će naša podrška pomoći da se odgovori na stvarnu i opravdanu zabrinutost građana po pitanju pravosudnog sistema u BiH. Pored saradnje sa Visokim sudskim i tužilačkim savjetom i njegovim Sekretarijatom, usko sarađujemo i sa Tužilaštvom BiH, kao i sa Ustavnim sudom BiH i Sudom BiH."

Feguson je izazio nadu kako će se u budućnosti produbiti ovaj vid partnerstva.

“Vladavina prava je temelj na kome se grade stabilne i prosperitetne države. To je ključni dio procesa pridruživanja EU i uslov za zatvaranje OHR-a. Mi radimo koliko možemo kako bi se ojačao kvalitet, efikasnost, nezavisnost i odgovornost pravosudnog sektora. Ali, promjena mora doći iznutra. VSTV može predvoditi reformski proces i biti primjer za najviše standarde profesionalizma i integriteta. Podstakao sam Savjet da baš to uradi.“, naglasio je ambasador Ferguson.

Predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija zahvalio se ambasadoru Ferugusonu na sadržajnom obraćanju, istakavši da se reforma pravosuđa odvija u turbulentnim vremenima, te da je Visoki sudski i tužilački savjet dokazao da može odgovoriti na sve izazove, u smislu punog ostvarivanja nezavisnosti pravosuđa kroz funkcionisanje Savjeta na principima demokratije. Takođe je rekao da rezultati pravosuđa bilježe evidentan porast u svim oblastima, pa i kada je riječ o povjerenju javnosti u rad pravosudnih institucija, te da je VSTS BiH spremno da radi na daljem unapređenju Zakona o VSTS-u, počevši od efikasnosti pa do unapređenja integriteta pravosuđa.

Tegeltija je istakao da su disciplinski postupci protov nosilaca pravosudnih funkcija, samo jedan od načina sređivanja stanja u pravosuđu.

“Mislim da, kad posmatramo sve te izazove, najveći su bili oni na koje je ambasador skrenuo pažnju, je li, oko tih političkih pritisaka koji su evidentni u protekle dvije godine, ali definitivno smo mi uspjeli da se otrgnemo svim tim pritiscima i održimo nezavisnost ove institucije kao ključne institucije za vladavinu prava u BiH”, izjavio je predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.