latinica  ћирилица
22/03/2017 |  17:54 | Autor: RTRS

Štajnmajer: Erdogan rizikuje da uništi sve što je Turska postigla

Predsjednik Njemačke Frank-Valter Štajnmajer upozorio je, u prvom predsjedničkom govoru, turskog kolegu Redžepa Tajipa Erdogana da rizikuje da uništi sve što je njegova zemlja postigla posljednjih godina.
Frank Valter Štajnmajer - Foto: AP
Frank Valter ŠtajnmajerFoto: AP

Između Turske i Njemačke, a kao i sa drugim evropskim državama, postoji razdor zbog želje turskih vlasti da održavaju mitinge u cilju skupljanja podrške dijaspore na referendumu u Turskoj zakazanom za 16. april na kome Erdogan želi da proširi svoja ovlašćenja i zabrane.

Evropske države, međutim, nisu izdale dozvolu za održavanje takvih mitinga, što je napravilo jos dublji razdor u odnosima Turske i drugih država.

- Način na koji gledamo na Tursku karakteriše briga, da se sve što se gradilo godinama i decenijama urušava - rekao je Štajnmajer u inauguralnom govoru.

Turska je u više navrata optužila Njemačku da koristi "nacističke taktike" pri zabrani mitinga.

Direktno se obraćajući Erdoganu, Štajnmajer je istakao da turski predsjednik "ugrožava sve što je, zajedno sa drugima, gradio".

- Prekinite sa užasnim nacističkim poređenjima. Ne presecajte veze onih ljudi koji žele partnerstvo sa Turskom. Poštujte vladavinu prava i slobodu medija i novinara. I oslobodite Deniza Јucela - rekao je Štajnmajer.

Јucel je dopisnik njemačkog lista Velt koji ima tursko i njemačko državljanstvo, a uhapšen je prošlog mjeseca u Turskoj.

Izvor: Tanjug