latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:05 ⇒ 23/03/2017 | 07:43 | Autor: RTRS

Radnici Banje Dvorovi najavili štrajk (VIDEO)

Zaposleni u Banji Dvorovi, kod Bijeljine, za sutra su najavili štrajk upozorenja. Kažu, strpljenju je došao kraj.
Banja Dvorovi - Foto: RTRS
Banja DvoroviFoto: RTRS

Platu nemaju već šest mjeseci, niti su im uplaćeni doprinosi. Poreska uprava blokrala je račun banje, zbog duga od oko milion maraka.

Novo rukovodstvo banje traži pomoć bijeljinske gradske uprave, koja je osnivač Banje Dvorovi.

Oko 70 radnika Banje Dvorovi već šest mjeseci dolaze na posao i rade bez plata i doprinosa, a time i zdravstevnog osiguranja.

"Naše strpljenje je odavno na izmaku, jer problemi zbog kojih smo najavili sutra štrajk od 10 do 11 sati već dugo datiraju, a sad je vrhunac problema", kaže Đorđe Bogdanović, glavni fizioterapeut u Banji.

Finansijki problemi Banje su, međutim, mnogo veći od nesplaćenih plata - 1.600.000 maraka. Oko milion maraka je dug Poreskoj upravi nagomilan proteklih godina.

"Oni su imali dva reprograma u toku prošle godine u visini od 700 i nešto hiljada maraka, nisu plaćali uredno, raskinut je reprogram, blokirani su, upisana im je hipoteka”, izjavio je Dušan Vulović, direktor Područnog centra Bijeljina PU RS.

Novo rukovodstvo Banje ne vidi izlaz u stečaju, ali nemaju ni mehanizme kojim bi sačuvali radna mjesta i podigli prihode, jer je Banja javna ustanova u vlasništvu grada Bijeljina.

"Mi sa Gradskom upravom koja je njen osnivač reijšavamo pitanje Banje Dvorovi, da se riješi njeno pravno stanje, akcionarsko društvo, otvoreno ili zatvoreno ili neki drugi oblik gdje bi mogao da se uvede strateški partner, jer ovako je Banja neodrživa”, smatra direktor Banje Predrag Vidaković.

Iz Gradske uprave danas nema odgovora na pitanje – može li se uopšte naći dugoročno rješenje za Banju i novac za plate 70 zaposlenih, s obzirom da, kao garant, grad Bijeljina već vraća kredit Banje od 350.000 maraka.