latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:14 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Srebrenica- Proglašenje Nacionalnog parka poligon za političke obračune (VIDEO)

Proglašenje Nacionalnog parka "Drina", kojim bi bile zaštićene endemične biljne vrste, prirodni potencijal doline Drine i njenih pritoka, postalo je poligon za političke obračune.
Nacionalni park Drina - Foto: RTRS
Nacionalni park DrinaFoto: RTRS

Inicajativa Skupštine opštine Srebrenica iz 2011.godine pretočena je u Nacrt zakona, dobila podršku nadležnih institucija i pokrenuta izrada studije. Međutim, to nekom u Srebrenici, izgleda, ne odgovara.

Raspravu je otvorio bivši načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković. Tvrdi da iza svega stoji reditelj Emir Kusturica, s namjerom da Srbija i BiH naprave zajednički nacionalni park kojim bi on upravljao, i da na ovaj način pravi "pravoslavnu transverzalu "od Srebrenice, Drinom do Višegrada, prema Srbiji" i tako, navodno, režira otimanje bošnjačke zemlje.

Pres služba Emira Kusturice oštro je demantovala neistine bivšeg načelnika, a Kusturica izjavio da je jedina transverzala koja na toj ruti postoji jeste – fekalna transverzala, dodavši da je civilizacijska misija sačuvati zdravu vodu za piće i zaštiti biljni i životinjski svijet.

Ilijaz Begić, ekološki inspektor, tvrdi da je inicijativa za zaštitu biodiverziteta srebreničke opštine pokrenuta prije šest godina, kada su u vlasti bili oni koji danas negoduju.

Riječ o dezavuisanju javnosti, jer javnoj raspravi nije prisustvovao niko od onih koji danas polemišu o Nacionalnom parku Drina, niti je uložio primjedbu na Nacrt zakona, smatra predsjednik lokalnog parlamenta Hamdija Fejzić.

Iza Nacionalnog parka “Drina” ne stoji režiser Emir Kusturica, kategoričan je načelnik opštine Mladen Grujičić.

Srebrenica je danas pod opsadom brojnih novinarskih ekipa, ali ne zbog činjenice da je Nacionalni park "Drina" projekat pod pokroviteljstvom UNESKO, kojim će biti spriječena divlja gradnja pored jezera Perućac, krivolov i nelegalna sječa šume koja je cvjetala u vrijeme dok su u vlasti bili oni koji danas galame, već zbog pokušaja bivšeg načelnika Ćamila Durakovića da aktuelnu vlast i načelnika Grujičića prikaže nesposobnim, a sebe zaštitnikom Srebrenice i bošnjačkog naroda, uprkos tome što su mu na posljednjim izborima ti isti Bošnjaci uskratili povjerenje.