latinica  ћирилица
22/03/2017 |  19:25 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Željezničari se vratili na posao, vozovi saobraćaju nesmetano (VIDEO)

Željezničari su se vratili na posao. Dan nakon okončanja štrajka glađu, na prugama Željeznica Srpske vozovi saobraćaju prema redu vožnje, a radnici su na radnim mjestima.
Željeznce Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznce Republike SrpskeFoto: RTRS

Štrajk su prekinuli nakon što je pred njih izašao predsjednik Republike Milorad Dodik, i obećao ispunjenje svih zahtjeva. Željeznicama predstoji restrukturiranje, nova sistematizacija i zbrinjavanje viška zaposlenih.

Radno je danas u Željeznicama Srpske. Svako se vratio svojim obavezama, a željezničari ne kriju zadovoljstvo. Kažu, suma koja im je uplaćena na račune nije velika, ali se lakše diše. Zadovoljan je i Radenko Todorović, 32 godine zaposlen na Željeznici u Doboju.

"Novac je pretežno već i otišao, nešto je i ostalo malo, ali i to će brzo. Dobili smo uglavnom što smo tražili od nove godine pa ovamo, znači za 2017. izmireno je sve", kaže Todorović.

Sindikalci ohrabreni. Sve će sumirati na prvom sastanku. Kažu, većina zahtjeva je ispunjena. Јoš samo da se umanje nerealne plate izvršnih direktora .

"Predsjednik Milorad Dodik je rekao da će se raditi na tome dijelu da se smanje ti dodaci koji nisu trebali da budu dati. Mi se svakako uzdamo jer ipak je obećanje dao predsjednik države", rekao je Nedislav Kuzmić glavni sekretar u Sindikatu željezničara.

Da li je o tome razgovarano danas na sastanku u upravi Željeznica nismo saznali, jer raspoloženih za razgovor nije bilo. Resorni ministar kaže da razumije zabrinutost radnika, ali proteste ne opravdava.

"Tu imamo različita viđenja o tempu i nekim rješenjima koja su u planu restrukturiranja, počev od sistematizacije radnih mjesta, kriterija na koji način doći do rješenja ali to je živa materija i to je nešto što ćemo u saradnji sa sindikatima rješavati", izjavio je ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić.

Gostujući u našem programu ministar je rekao da je okončanju štrajka presudilo pojavljivanje predsjednika Srpske Milorada Dodika među željezničarima.

“Normalno sa svojim autoritetom i svojom popularnošću, onako kako je, radnici su prihvatili samo njegovo pojavljivanje i njegove garancije”, dodao je Trninić.

“Februarska na neki način je u redovnom roku, i martovska će biti i nastavićemo da ove obaveze vezano za tople obroke idu uz platu, a što se tiče dugova od ranije, nastalih kako su nastali, to jedino možemo riješiti u programu restrukturiranja”, rekao je juče okupljenim štrajkačima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Nova sistematizacija , zbrinjavanje viška radnika , sve su to teška pitanja koja bi ubuduće uprava i sindikalci trebalo zajedno da rješavaju.

Predstoje i važni projekti, a još ove sedmice,kako najavljuje resorni ministar, biće nastavljeni razgovori s predstavnicima kineske kompanije o rekonstrukciji željezničke pruge Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.