latinica  ћирилица
22/03/2017 |  20:05 | Autor: RTRS

Đorđević: Spremnost za doprinos borbi Globalne koalicije

Ministar odbrane Srbije Zoran Đorđević naglasio je na ministarskom sastanku Globalne koalicije protiv Islamske države u Vašingtonu, spremnost Srbije da u skladu sa svojim mogućnostima i nacionalnim interesima doprinese borbi Globalne koalicije.
Zoran Đorđević    (Foto:vijesti.ba) -
Zoran Đorđević (Foto:vijesti.ba)

Đorđević je istakao i spremnost Srbije da donacijom lijekova i sanitetskog materijala pomogne civilnom stanovništvu u zonama borbenih dejstava i na teritorijama koje su oslobođene, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

On je poručio da se Srbija, odlukama najviših državnih zvaničnika, među prvima opredijelila da u skladu sa svojim mogućnostima pruži aktivan doprinos Globalnoj koaliciji i međunarodnim naporima u suprotstavljanju Islamskoj državi, budući da djelovanje te i sličnih organizacija predstavlja izazov bezbjednosti na globalnom nivou.

Na sastanku u Vašingtonu delegacijama su se tokom uvodnog dijela obratili predstavnici UN, Centralne komande odbrambenih snaga SAD, Stejt departmenta i Vlade Australije. Svaki od govornika je iz domena svojih nadležnosti govorio o do sada preduzetim akcijama, planovima za dalje angažovanje, trenutnom stanju na terenu i djelovanju ID.

Ukazali su na neophodnost nastavka angažovanja Globalne koalicije u borbi protiv Islamske države, ali i na stvaranju uslova za povratak i normalizaciju života više od 11 miliona Iračana, uključujući izbjegla i interno raseljena lica, povratnike i one koji su pogođeni djelovanjem ID u gradovima i oblastima koje još nisu oslobođene.

Plenarni dio sastanka, nakon uvodnog obraćanja američkog državnog sekretara Reksa Tilersona i iračkog premijera DŽavada Kaduma al Abadija, dao je mogućnost učesnicima da istaknu svoj dosadašnji doprinos borbi protiv Islamske države, ali i da predstave naredne korake i kapacitete koje će angažovati u daljem periodu.

Naglašen je uspjeh združenog vojnog angažovanja koji je u finalnoj fazi poraza ID, navedeno je u saopštenju.

Iz Ministarstva odbrane Srbije navode da je procjena da se na teritoriji Iraka i Sirije trenutno bori oko 500 "stranih boraca" sa prostora Balkana, a najveći broj tih lica je sa prostora AP Kosovo i Metohija i iz BiH.

Veliki kapaciteti su angažovani na identifikovanju i registraciji migranata koji prelaze preko srpske teritorije i ti podaci se razmjenjuju sa stranim partnerima, pa se u tom smislu, doprinos Srbije ogleda, prije svega, u spremnosti na razmjenu inormacija obavještajno-bezbjednosnih službi, dodaje se u saopštenju.

Ministarskom sastanku Globalne koalicije prisustvovalo je više od 70 ministara spoljnih poslova, ministara odbrane, ambasadora i predstavnika međinarodnih organizacija, a Đorđević je boravak u Vašingonu iskoristio i za niz susreta sa važnim zvaničnicima Stejt departmenta i Pentagona.

Izvor: SRNA