latinica  ћирилица
22/03/2017 |  21:07 ⇒ 21:25 | Autor: RTRS

Zvezda izgubila od Olimpijakosa u produžetku!

Košarkaši Crvene zvezde poraženi su od Olimpijakosa sa 66:64 poslije produžetka, u utakmici 27. kola Evrolige.

Crveno-bijeli nadoknadili minus od 13 poena sa poluvremena, stigli nadomak herojskog preokreta, ali nisu uspjeli da uknjiže pobjedu i sada moraju da ostvare dvije kako bi bili sigurni učesnik Top 8 faze.

Izabranici Dejana Radonjića sada su osmi sa 15 pobjeda i 12 poraza, dok je na devetoj poziciji Darušafaka sa skorom 13-14. Srpski i turski klub sastaće se u posljednjem kolu kada bi moglo da se odlučuje ko će u narednu fazu takmičenja.

Isti učinak, ali i bolji međusobni skor od Zvezde ima Efes, dok su ispred Panatinaikos i Baskonija sa 16 trijumfa i 11 poraza.

Prvi napad na utakmici imali su gosti i Papanikolau je lako poentirao, ali je na drugoj strani uzvratio DŽenkins poslije solo prodora. Crveno-bijeli iz Beograda su igrali dobru odbranu, Olimpijakos je teško stizao do koša, ali je Printezis pogodio van linije 6,75. Američki bek je pogodio sa distance, da bi Dangubić sjajnim zakucavanjem i lice čuvara podigao Arenu na noge – 6:5.

Igrači Јanisa Sferopulosa bili su šuterski rasploženi – Papanikolau je ubacio novu trojku, potom je poentirao i Grin, da bi Mitrović sa bacanja prekinuo mini seriju gostiju, ali je bio polovičan.

Aktuelni srpski i regionalni šampion imao je mnogo problema u napadu, Kuzmić i Lazić izgubili su loptu, pa je poslije trojke Mancarisa i polaganja Grina bilo 7:15. Poslije nekoliko loših napada i atmosfera na tribinama je pala, a do kraja četvrine pogodili su Grin i Kuzmić za 9:17 nakon prve dionice.

Drugu četvrtinu Simonović je otvorio promašajem poslije ulaza, ali Zvezda odigrala dobru odbranu i Papanikolau je na isteku napada promašio za tri. Ipak, Olimpijakos je igrao jednako snažno u defanzivi i tjerao domaće igrače na greške. Prve poene poslije ukradene lopte i kontre zabilježio je Branko Lazić, ali je sada Voters odgovorio.

Smušenu igru rivala potpuno su koristili košarkaši grčkog šampiona, pa su poslije koša Agravanisa prvi put došli do dvocifrene razlike – 11:21. U sljedećem napadu Nejt Volters je bacio balon u aut, a Agravanis kaznio trojkom za +13.

Povratak DŽenkinsa na parket razmrdao je Zvezdu, ali i dalje nisu uspijevali da počnu da pogađaju u napadu. Marko Gudurić je promašio tri šuta za tri poena, dok je Birč nekako ubacio loptu u koš preko Tompsona za 13:26.

Kuzmić je promašio zakucavanje, da bi tek DŽenkins uspio da stigne do koša, na dva i po minuta do poluvremena. Grci su počeli da promašuju u finišu drugog dijela, a Zvezda konačno uspjela da poveže nekoliko dobrih napada. Ipak, taj period je bio kratak – Gudurić je na očajan način završio posljednji napad, da bi Olimpijakos postigao lake poene preko Papanikolaua za 17:30 poslije prvih 20 minuta.

Treći kvartal počeo je važnim pogotkom Kuzmića iz reketa, ali je ponovo Printezis u posljednjoj sekundi realizovao napad. Centar Zvezde je uz tri ofanzivna skoka nekako pronašao put do obruča, prethodno je ibacio Simonović i Zvezda je smanjila na jednocifren zaostatak.

U strijelce se upisao Nejt Volters, čime je nastavljena serija srpskog kluba, a dobra odbrana je omogućila ekspresan povratak na 28:32.

Navijači na tribinama su se probudili, ali ih je utišao Papanikolau drugom trojkom. U sljedećem napadu Kuzmiću je ispala lopta prije laganog polaganja, a Lazić napravio svoj treći faul na meču. Printezis je položio u kontri za 28:37.

Domaći igrači vratili su se u ono raspoloženje iz prvog poluvremena, pa je uprkos lošim napadačkim rješenjima, Olimpijakos držao +10. Volters je u dva minuta napravio dva faula, a Gudurić je konačno pogodio trojku. Uslijedila je trojka Simonovića, pa i Dangubića za 41:42.

Nastavila se fenomenalna serija Zvezde – Simonović je probio i položio za vođstvo pred posljednjih 10 minuta, rezultatom 43:42.

Sve ono što nije ulazilo u prvih 20 minuta, sada je počelo, da bi Gudurić četvrtu četvrtinu otvorio važnom trojkom iz teške pozicije. Olimpijakos dva minuta nije uspio da dođe do koša, igra grčkog šampiona je počela da se raspada, čemu svjedoče i dva vezana faula u napadu.

S druge strane, raspoloženje u redovima srpskog šampiona je raslo iz sekunde u sekundu – Gudurić je preuzeo odgovornost i dobro se snašao poslije auta, a ispratio ga je Bjelica novim poenima iz reketa za 50:42.

Kao Gudurić na jednoj, Dimitris Agravanis preuzeo je odgovornost na drugoj strani, pošto njegovi saigrači nisu uspijevali da išta pogode. Vezao je dvije teške trojke, u međuvremenu je DŽenkins odgovorio, pa je Zvezda u posljednja četiri minuta ušla sa prednošću od pet poena.

Opet je Agravanis probio, pogodio uz faul Simonovića i nakon uspješno izvedenog slobodnog bacanja rezultat je bio 53:51 za Zvezdu.

Uslijedio je veoma važan period utakmice u kojem su Milutinov na jednoj i Lazić na drugoj strani promašili po dva slobodna bacanja. To nije učinio Agravanis, koji je bio precizan za izjednačenje, ali je DŽenkins pogodio za 55:53.

Dramu u Areni nastavio je Papanikolau sa linije bacanja, potom je Gudurić pogodio izuzetno tešku trojku, ali je istom mjerom uzvratio Printezis na drugoj strani. Kod rezultata 58:58 bek Zvezde je imao polaganje za pobjedu, nije pogodio, a u posljednjem napadu Mancaris je promašio šut van linije 6,75, pa se otišlo u produžetak – 58:58.

Važnost trenutka u kojem se nalaze uticao je da se igrači oba tima pomalo stegnu – Olimpijakos je sve napade igrao za Printezisa koji je promašio tri od četiri bacanja, dok je na drugoj strani Gudurić pogodio tri od četiri.

Veći dio od dodatnih pet minuta protekao je u izvođenju slobodnih bacanja. Ekipe su se smjenjivale u vođstvu, a pošto je Dion Tompson bio polovičan, u posljednji minut se ušlo neriješenim rezultatom (64:64).

Na dvadesetak sekundi do kraja dogodila se neobična situacija poslije prodora Gudurića. Činilo je da je uspio da se snađe kada mu je lopta ispala, ali je sudija Јavor više od minuta gledao ponovljeni snimak. Dosuđena je mrtva lopta, a pošto je strelica pokazala za Olimpijakos, Grci su dobili napad.

Izvor: B92