latinica  ћирилица
22/03/2017 |  21:23 | Autor: RTRS

Umire navijački pokret u Engleskoj: Zastave se više ne kače?

"Protiv modernog fudbala" parola je koju često oni tradicionalni navijači ističu na tribinama koje polako, ali sigurno postaju sve manje stecište pravih ultrasa, a sve više “pozera“ i selfi manijaka kojima je jedina draž odlaska na utakmicu da budu viđeni, pa onda te "događaje" odlaska obavezno "kače" na svojim profilima.

Engleska je u tom smislu prilično uznapredovala. Tamo je i navijanje otišlo u nekom potpuno pogrešnom smjeru.

Nekada bastion navijačkog pokreta, koji je u međuvremenu prilično omekšao i gotovo nestao u onom izvornom obliku, sada je mjesto gdje se dešava da navijači na tribine ne donose zastave, jer ih tamo zastave već čekaju – u digitalnom obliku?!

Taj trend u Engleskoj nije novijeg datuma.

Elektornske zastave koje su "poređane" u nizu na jednom od zidova tribine, gdje su se ranije ručno kačile, sada se redovno prikazuju na LED ekranima tokom utakmica Mančester sitija. Tako je bilo i nedavno za vrijeme duela sa Liverpulom.

Dakle, ništa platno, ništa vezivanje, ništa transport iz kraja do stadiona – jok. Danas i zastave komotno staju na USB disk.

Ovaj prizor je posebno poražavajući za navijače Mančester sitija koji su sedamdesetih godina, uz još nekolicinu vodećih grupa, harali navijačkom scenom u svakom smislu. Međutim, vremena su se promijenila, a vidimo i način na koje nove generacije navijača razumiju ultras život, tačnije ne razumiju ga uopšte.

Izvor: Telegraf