latinica  ћирилица
23/03/2017 |  07:33 ⇒ 17:12 | Autor: RTRS

ID preuzela odgovornost za napad u Londonu(VIDEO)

Osam osoba uhapšeno je u raciji britanske policije u Birmingemu, dan nakon što je napadač automobilom uletio među pješake na Vestminsterskom mostu u Londonu, a zatim ubio policajca koji je obezbjeđivao zgradu Parlamenta. Gardijan prenosi da je odgovornost za napad preuzela teroristička Islamska država.
Pucnjava u Londonu (foto:twitter.com) - Foto: Screenshot/YouTube
Pucnjava u Londonu (foto:twitter.com)Foto: Screenshot/YouTube

Britanska policija identifikovala je napadača kao Kalida Masuda, rekavši da je on od ranije poznat policiji, ali nije osuđivan za djela terorizma.

Masud /52/ je rođen u Kentu, jugoistočno od Londona, i od nedavno je živio u centralnoj Engleskoj, saopštila je policija Londona.

"Masud nije bio predmet aktuelne istrage i nismo imali obavještajne podatke o njegovoj namjeri da izvede teroristički napad", navodi se u saopštenju.

Automobil, kojim je Masud udario prolaznike na Vestminsterskom mostu, iznajmljen je u Birmingemu u centralnoj Engleskoj, potvrdila je rentakar agencija Enterprajz. Naime, jedan od radnika agencije prepoznao je vozilo i registarske oznake.

Novinska agencija Amak koju za svoje propagandne svrhe koristi Islamska država izdala je saopštnje u kojem ta grupa preuzima odgovornost za napad ispred britanskog Parlamenta. Amak je u posljednjem saopšenju napadača čiji identitet nije otkriven nazvala "vojnikom Islamske države".

Iako je ranije objavljeno da je u Londonu ubijeno pet, a ranjeno više od 40 osoba, šef službe za borbu protiv terorizma Mark Rouli kaže da je četvoro mrtvih, a 29 povrijeđenih, od kojih sedam u kritičnom stanju.

Minutom ćutanja Parlament je odao poštu stradalima. Premijerka Tereza Mej izjavila da je napadač rođen u Londonu i da je bio inspirisan islamističkom ideologijom.

Fotografija osumnjičenog za napad u Londonu (Foto: Tanjug)

Prema Roulijevim riječima, ubijeni su različitih nacionalnosti, ali nije otkrio više detalja. Ubijeni su policajac i dva prolaznika, dok je četvrti ubijeni napadač. Napadač je automobilom uletio u gomilu ljudi, a zatim pobjegao ka Parlamentu sa nožem u rukama, gdje se sukobio sa policijom i ubio policajca koji nije bio naoružan.

Naoružani službenici su na licu mjesta ubili napadača.

Policija je ranije objavila da su četiri osobe poginule u napadu ispred britanskog parlamenta i na Vestminsterskom mostu u centru Londona, među kojima su jedan policajac i napadač.

Policija je protekle noći u Birmingemu izvršila jednu raciju, ali nije potvrđeno da je ona imala veze sa napadom.

Savjetuje se građanima da izbjegavaju ulice oko Vestmistera koje su i dalje zatvorene.

Na naslovnim stranama britanskih medija samo su vijesti o ovom napadu - "Napad na Vestminster", "Teror u srcu moći", "Napad na demokratiju"...

Na dosta naslovnih strana nalazi se fotografija na kojoj se vidi policajac sa puškom uperenom u ranjenog napadača, dok desnom nogom stoji na nožu kojim je napad izvršen.

Nešto oštriji je naravno tabloid San na čijoj naslovnoj strani je fotografija napadača uz reči: "Manijak koji je nožem ubo Britaniju u srce". Pet turista iz Јužne Koreje je povrijeđeno. Јužnokorejski ministar inostranih poslova izjavio je da su državljani njegove zemlje povrijeđeni u stampedu kada su pokušali da pobjegnu sa mjesta napada.

Mediji dosta pišu i o tvitu sina predsjednika SAD Donalda Trampa upućenom londonskom gradonačelniku Sadiku Kanu.

"Mora da se šališ", napisao je Trampov sin u tvitu u kojem je i link ka Kanovoj izjavi iz prošle godine da su teroristički napadi postali "dio života u globalnom gradu". Tvit je izazvao burne reakcije, a Trampovog sina optužuju da iskorišćava tragediju i pogrešno tumači ono što je Kan htio da kaže.

Donald Tramp inače je tvitovao da je pričao sa britanskom premijerkom Terezom Mej, da joj je uputio saučešće, kao i da je ona jaka i da joj dobro ide.

Za to vrijeme britanski policajci širom zemlje odaju počast ubijenom kolegi Kitu Palmeru. Počast Palmeru odao je i muž ubijene poslanice DŽo Koks. Kako kaže, poslije napada želi da se sjeća imena ubijenog policajca Kita Palmera, ne imena ubice. Motivi napada zasad su nepoznati.

Јedna žena izvučena je živa iz rijeke Temze poslije napada, a zadobila je teže povrede.

NAPAD UKAZAO NA VAŽNOST KONTROLE GRANICA

Napad u Londonu ukazao je na važnost kontrole granica i preduzimanje bezbjednosnih mjera, izjavila je predsjednički kandidat francuske desnice Marin le Pen. Le Penova je rekla da zemlje moraju da sarađuju i razmjenjuju bezbjednosne podatake.

Ona kaže da se, zbog opasnosti od terorističkih napada, zalaže za zatvaranje džamija, kao i za ukidanje državljanstva onima koji imaju više od jednog pasoša, a povezani su sa napadima.

"Problem sa kojim se danas susrećemo je takozvani jeftini terorizam, pa, stoga, moramo da kontrolišemo granične prelaze", navela je Le Penova.

Ministar spoljnih poslova Francuske Žan Mark Ero posjetiće tri francuska srednjoškolca koji su povrijeđeni u ovom napadu.

OBAVЈEŠTAЈNA SLUŽBA U STANjU PUNE MOBILIZACIЈE

Britanska obavještajna služba je u stanju pune mobilizacije sa ciljem podrške policiji, nakon napada blizu zgrade Parlamenta u Londonu, izjavio je generalni direktor službe bezbjednosti MI5 Endrju Parker.

"Stojimo rame uz rame sa našim kolegama iz policije i žalimo za njihovim gubitkom. S druge strane, divimo se njihovom profesionalizmu", rekao je Parker.

Izvor: Agencije