latinica  ћирилица
23/03/2017 |  07:43 ⇒ 21:03 | Autor: RTRS

Ima li lijeka za "Banju Dvorovi"? Korak od stečaja – plate kasne, obaveze sve veće (VIDEO)

Štrajk upozorenja u Banji Dvorovi kod Bijeljine!
Banja Dvorovi - Foto: RTRS
Banja DvoroviFoto: RTRS

Radnici su za tešku finansijsku situaciju optužili vlasnika banje - Gradsku upravu.

Odgovorio im je gradonačelnik Mićo Mićić, i to optužbama na račun rukovodstva banje.

Štrajkom upozorenja radnici Banje Dvorovi konačno su priznali da su propali svi pregovori o isplati šest plata i doprinosa sa novim menadžmentom i upravom grada Bijeljina.

- Ono što boli mene i sve zapsolene je dolazak na posao bez plate, nemamo pravo da se lečimo, nisu nam ovjerene knjižice od 2015. godine. Nemamo pravo da odemo u penziju, ljudi ne mogu da povežu radni staž. Pretvorili smo se u volontere, priča Anđelka Leginović radnica.

Gradonačelnik Mićić podsjeća da već vraćaju dva kredita za njihove plate i što, bez obzira na status javne ustanove, grad nema obavezu da ih budžetira.

- Pa javna je tajna da je čovjek pored njih od pečenjare napravio hotel, a oni od hotela pečenajaru, zašto prebacivati odgovornost na skupštinu i gradonačelnika kada mi ne rukovodimo banjom, naglasio je Mićić.

- Mi samo služimo u predizbornim kmpanjama za gradonačelnika ili kandidata za gradonačelnika koji će proći, da postavi skupštinsku većinu koja njemu odgovara i direktora banje, istakao je Zoran Rankić, radnik.

Među štrajkačima i nekadašnji direktor banje.

-Moguća su dva rješenja – jedno da gradska uprava uplati dug, što je teško očekivati i drugo rješenje je stečaj, poručio je Svetislav Lopandić, nekadašnji direktor Banje Dvorovi.

Novi menadžment nema ni lijeka ni terapije za Banju Dvorovi čija je dijagnoza dug od 1.600.000 maraka.

- Mi se ne miješamo u rad sindikata i podržavamo radnike i razumijemo njih da oni od avgusta nisu primili plate, kaže Predarg Vidaković direktor "Banje Dvorovi". 

Sudbina Banje Dvorovi nije samo problem radnika. Zdravstveni i turistički potencijal sa izvorima tople ljekovite vode i uređenom infrastrukturom, trebalo bi da bude od koristi svima u Srpskoj, a naročito Sembercima koji su je podizali od 60-ih godina prošlog vijeka.