latinica  ћирилица
23/03/2017 |  09:32 | Autor: RTRS

Ivanović: Dokazaću da nisam kriv

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović rekao je da će na novom sudskom procesu, koji se vodi protiv njega u Kosovskoj Mitrovici, dokazati da nije kriv za zločine za koje ga optužuje prištinska vlast.
Oliver Ivanović - Foto: TANЈUG
Oliver IvanovićFoto: TANЈUG

On je, uoči sutrašnjeg početka ponovljenog suđenja pred sudom u Kosovskoj Mitrovici, rekao da je optimista i izrazio nadu da će pravo biti dominantno u odnosu na politiku, iako nije isključio elemente političkog pritiska jer drugačije ne može da objasni svoje pritvaranje, optužnicu, kao i presudu.

"Neće biti lako, mislim da sam psihički stabilan, uveren sam da advokati imaju dobro pripremljenu odbranu i da ćemo imati pozitivan rezultat, odnosno da ću biti potpuno osobođen bilo kakve krivice i sumnje, što je za mene veoma važno. Hoću da sperem ljagu sa svog imena", rekao je Ivanović za Radio-televiziju Srbije.

Govoreći o tome da li je posljednji politički zatvorenik u Evropi, Ivanović je rekao da on nema ama baš nikakve veze sa događajem za koji je osumnjičen, da nije bio ni blizu, niti je imao bilo kakva posredna i neposredna saznanja o slučaju do trenutka dok nije slušao svjedoke koje je tužilaštvo pozvalo.

"Prema tome, ako neko ko nema apsolutno nikakve veze sa događajem bude osuđen na devet godina što je kasnije apelacija poništila, ja jednostavno ne mogu drugačiji sud da donesem nego da je to plod političkih pritisaka", rekao je Ivanović.

On kaže da mu novu nadu i ohrabrenje daje činjenica da je Apelacioni sud poništio takvu odluku.

"Ovo baš i nije nešto što preporučuje EU. Mislim da se ovakve stavri ne bi smele događati ni u nekim zemljama nižeg stepena razvoja, pogotovo ne u zemljama koje smatramo modelom koji bi trebalo slediti", istakao je Ivanović.

On kaže da će tužilac izvesti iste svjedoke i da će pokušati da od njih izvuče nešto više nego što su u prethodnom postupku dali.

"Taj jedan svedok me navodno vidi tu, na licu mesta, ali me ne vidi da izvršavam ili bilo šta naređujem, nego samo me vidi među uniformisanim ljudima, što je potpuna besmislica", rekao je Ivanović.

On je naveo da mora da dokazuje nevinost, umjesto da tužilaštvo na jasan i siguran način dokaže da je eventualno kriv.

Ivanović je zadovoljan podrškom koju dobija od Srbije i njenih zvaničnika koji su njegov slučaj pokušali da stave na dnevni red bilateralnih sastanaka, a u više navrata je o tome govoreno u Savjetu bezbjednosti UN.

"Više od toga se ne može očekivati. Svako dalje insistranje na ovoj temi bojim se da bi bilo predstavljeno kao uplitanje u poslove sudskog postupka, a to nije dobrodošlo, to nije nešto što ljudi vole, u krajnjem slučaju ne bi ni pomoglo", kaže Ivanović.

Što se tiče situacije na Kosovu i Metohiji, on smatra da se Kosovo neće moći brzo stabilizovati iz mnogo razoga, kao što su pokušaji da se na brzinu i kršenjem međunarodnog zakona i prava ovaj prostor proglasi nezavisnom državom.

"To Srbija neće prihvatiti, a samim tim, ako to Srbija to ne prihvati, neće prihvatiti ni najmanje dve stalne članice Saveta bezbednosti, što znači da Kosovo ne može tako u međunarodne institucije, to će uvek biti blokada", rekao je Ivanović.

Naveo je da je ogromna energija uložena u taj projekat nezavisnog Kosova, ali da mu se čini da ta energija pomalo posustaje i da će se promjene u svijetu odraziti i na Kosovu i Metohiji i na cijelom zapadnom Balkanu.

Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak odlukom Apelacionog suda u Prištini da poništi prvostepenu presudu kojom je bio osuđen na devet godina zatvora, zbog navodnih ratnih zločina.

Ivanović je proveo tri godine u pritvoru, a mjesec dana se nalazi u kućnom pritvoru u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor: SRNA