latinica  ћирилица
23/03/2017 |  11:48 | Autor: RTRS

Srpska: Prosječna plata pokriva 45 odsto potrošačke korpe

Sindikalna potrošačka korpa za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u februaru ove godine koštala je 1.882 KM, koju je prosječna isplaćena neto plata za taj mjesec od 848 KM pokrivala sa 45 odsto, podaci su Saveza sindikata Srpske.
Potrošačka korpa (ilustracija) -
Potrošačka korpa (ilustracija)

U saopštenju iz ovog sindikata navodi se da su najviše novca, 699 KM, porodice trošile za nabavku prehrane, za stanovanje i komunalne usluge 580 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva trebalo izdvojiti 105 KM.

Troškovi nabavke odjeće i obuće iznosili su 133 KM, higijene i njega zdravlja 86 KM, prevoz 194 KM, te obrazovanja i kulture 82 KM.

"Prosječna neto plata u februaru u poređenju sa januarskom, bila je veća za 33 KM", saopšteno je iz Saveza sindikata.

Najviše prosječne neto plate u februaru isplaćene su u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja 1.286 KM i bile su veće za 3,88 odsto u odnosu na januarsku, a najniže administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 540 KM i veće su za 2,47 odsto u odnosu na januarsku platu.

U saopštenju sindikata se navodi da su niske prosječne neto plate u februaru imali zaposleni u građevinarstvu, odnosno 547 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije 580 KM, zatim radnici u djelatnosti turizma i ugostiteljstva 584 KM, u trgovini 584 KM, a koje su pokrivale troškove sindikalne potrošačke korpe do 31 odsto.

"Iz navedenih podataka je sasvim jasno da su u Republici Srpskoj u januaru ove godine, najniži životni standard imale radničke porodice, koje već godinama jedva sastavljaju kraj s krajem", poručuju iz Saveza sindikata.

Oni smatraju da je jedan od uzroka teškog materijalnog i socijalnog položaja radnika u Srpskoj nepostojanje opšteg i granskih kolektivnih ugovora, pa umjesto njih poslodavci bez saglasnosti radnika i sindikata, sami donose i primjenjuju takozvane pravilnike o radu, kojima se krše stečena radnička i sindikalna prava.

Izvor: SRNA