latinica  ћирилица
23/03/2017 |  13:12 ⇒ 18:09 | Autor: RTRS

Burna sjednica lokalnog parlamenta u Srebrenici (VIDEO)

Uz sukobe, prepirke i uvrede potvrđena je nova skupštinska većina, koju su formirali SNSD, DNS, SRS i tri odbornika iz reda bošnjačkog naroda.
Srebrenica: SO - sjednica - Foto: SRNA
Srebrenica: SO - sjednicaFoto: SRNA

SDS, koji je tražio partnere za novu skupštinsku većinu, sada tvrdi da je izbačen iz vlasti, za šta krivi RTRS.

Iza zatvorenih vrata uz zabranu novinarima da prisustvuju sjednici, kamere su ipak zabilježile sukobe među odbornicima u Skupštini opštine Srebrenica koji su bili na ivici težih incidenata,

U svemu su, prema riječima načelnika Mladena Grujičića, prednjačili sada već opozicioni SDS-ov Momčilo Cvjetinović i odbornici iz većinske frakcije SDA.

- Zaista neprimjereno ponašanje vrijedno osude, konkretno mislim na Momčila Cvjetinovića i Aliju Tabakovića, istakao je Grujičić.

Cvjetinović je za novonastalu situaciju, zatvaranje sjednice za javnost i činjenicu da je SDS sada u opoziciji, optužio Radio Televiziju Republike Srpske.

Međutim, dokument koji je protokolisan na Skupštinu, demantuje Cvjetinovićeve tvrdnje jer upravo nosi naslov "spisak odbornika koji čine novu skupštinsku većinu" a koji je i lično potpisao.

Za Aliju Tabakovića iz većinske frakcije SDA, nesazivanjem vanredne sjednice grubo je prekršen Zakon o upravi i lokalnoj samoupravi Republike Srpske.

S druge strane u SNSD-u ističu da je sve urađeno po zakonu i statutu opštine i da će trenutna većina od 11 od ukupno 21 odbornika, u narednom preodu biti i brojnija.

Izborom zamjenika načelnika opštine i formiranjem nove skupštinskle većine, za načelnika Grujičića stavljena je tačka na krizu.

- Skupštinska većina je odabrana od onih ljudi koji misle dobro Srebrenici, poručio je Grujičić.

Pored zamjenika načelnika i sekretara opštine, nova skupštinska većina izabrala je i načelnika odjeljenja. U opoziciji u Srebrenici ostali su SDS, PDP, NDP, jedan odbornik SDP-a i većinska frakcija od pet odbornika SDA.