latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:13 ⇒ 22:30 | Autor: RTRS

Srpski povratnik u Vozući u ruševinama i bez struje! (VIDEO)

Pod ruševinom, bez struje, daleko od civilizacije u selu Kalajiši kod Vozuće, živi srpski povratnik Milutin Mrkaljević. Njegov apel za pomoć godinama nisu željele da čuju lokalne i federalne vlasti.
Povratnik u Vozuću - Foto: RTRS
Povratnik u VozućuFoto: RTRS

Obraćao se i medijima u Federaciji. Ni tamo nije bilo mjesta za Milutinove apele. Kada se obratio našoj televiziji, ekipa "Pečata" se uputila u Vozuću i tamošnja, u ratu do temelja uništena, srpska sela! 

Kada se odmaknete od politike i gradskog asfalta i uputite u sela gdje su prije rata, uglavnom, živjeli Srbi, tek tada ćete razobličiti sarajevsku politiku i hvalospjeve o multietničnosti i održivom povratku. Demantuju ih do temelja porušene kuće koje i nakon 22 godine krvavog pohoda ozlogalešenog odreda "El mudžahedin", nisu obnovljene. Vođen željom da živi svoj na svome, prije tri godine u Kalajiše kod Vozuće vratio se Milutin Mrkaljević.

- Nije dobro. Vidite gdje živim. Vratio sam se prije tri godine - kaže Milutin, koji u 21. vijeku živi bez struje.

Skoro da nema adrese na koju se Milutin nije obraćao i vrata na koja nije kucao! Svi su mu ih zatvarali.

- Izvolite, snimite i pogledajte. Sve će vam biti jasno - pokazuje Milutin

Kako ovo zagrijete, pitali smo Milutina.

- Nikako! Grijem i dan i noć. Cijelu zimu nisam prestajao ložiti. Potrošio sam 15 metara drva - priča Milutin.

-  Ovdje vam je i hrana za ovce - pitamo srpskog povratnika.

- Da, tu i spavam i hranim se. Imam 10 baterija. Niko u BiH nema ovoliko baterija - objašnjava Milutin.

Pitali smo Milutina kako mu je tokom ljeta.

- Nikako. Zato ću sve da napustim. Sve što kupim, u toku dana ako ne pojedem, moram da bacim. Јedem najgoru hranu....kaže  ogorčeno.

Na naše pitanje kako nije mogao da dobije struju, odgovara "Zato što sam Srbin", ističući da je ovdje struja bila prije 50 godine.

- Rekli ste da se više nećete obraćati političarima?

- Političarima se više neću obraćati. Ni Bakiru, ni Čoviću, ni Ivaniću. Imam cuku starog godinu dana. Njega ću povesti. Idem kod Incka i OSC-a. Samo čekam proljeće da sunce grane. Sjediću dok mi se ne obrate. Samo da ih pitam što ne dozvole povratak Srbima u Federaciju. Dvadeset godina lažu narod kako su Srbi sami otišli - kaže Milutin, i dodaje, da su političari napravili takvu mržnju među narodom.

- Odem u Vozuću, kaže mi Srbi su agresori - priča Milutin, i dodaje, da će svog psa Rokija povesti u Sarajevo.

- Šta ćete s ovcama, ako odete u Sarajavo - pitali smo Milutina.

- Sve ću da ih pustim vukovima. Ako šta prodam, prodam.... oni mi nikad neće dati. Hoće od ove zemlje da naprave lovište - ističe on. 

Glavni lovac je Naser Orić koji često posjećuje ovo područje. Srpski povratnici u strahu prepričavaju da je napuštena srpska zemlja namijenjena za njihovog "zlatnog ljiljana" i srebreničkog heroja koji je, tik uz rijeku Krivaju, kupio i vikendicu. Takve privilegije nema Mevlo Alić koji je prije 22 godine izbjegao iz Bratunca. Uz stado ovaca, kao i Milutin, provodi vrijeme i mašta o boljim danima. Sada, i njega i Milutina je zbližila sirotinja.

Bolje dane najavljuje načelnik Zavidovića Hašim Mujanović koji je na oktobarskim lokalnim izborima uspio da s trona zbaci dvoipodecenijsku vladavinu kadrova SDA. Iako je tek pet mjeseci u načelničkoj fotelji, kaže da je već imao sastanke s predstavnicima srpskih povratnika i tamošnjim pravoslavnim sveštenikom.

Načelnik Zavidovića kaže da ima mogućnosti, samo ako ima volje.

- Radimo na tome da se tom povratniku o kojem vi pričate priključi struja. Јa ću zaista nastojati da se taj problem riješi. Nema ni jednog razloga da se ne pomogne - uvjerava Mujanović.

Međutim, priznaje da su mu djelomično ruke vezane, jer Stranka za BiH čiji je kandidat bio na prošlim lokalnim izborima, nema skupštinsku većinu. S riječima dobrodošlice dočekao je i ispratio našu ekipu, obećavši da će biti načelnik svih građana. Dok Mujanović ne ispuni obećano i narednog četvrtka emitujemo priču o životu preostalih srpskih povratnika na ovom području!