latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:18 ⇒ 15:20 | Autor: RTRS

Guskova: Balkan ne smije postati centar Islamske države

Akademik Јelena Guskova izjavila je da ne smije biti dopušteno da Balkan postane centar terorizma Islamske države.
Јelena Guskova - Foto: RT
Јelena GuskovaFoto: RT

Guskova je rekla da je kod Albanaca sa Kosova i manjeg dijela muslimana u BiH koji ratuju na strani Islamske države iskorišćen religijski faktor.

- Ne smijemo dopustiti da Balkan postane centar tog muslimanskog terorizma. Od nas zavisi mnogo. Ako dobijaju podršku NATO-a, nadam se da neće dobiti podršku Vašingtona - navela je Guskova, koja je inostrani član Srpske akademije nauke i umjetnosti i član Senata Republike Srpske.

Kada je riječ o Rusiji, kaže Guskova, ona je uvijek bila protiv tih procesa i prva je krenula u veliku borbu protiv muslimanskog terorizma u Siriji.

- Riječ je o vrlo ozbiljnom i opasnom procesu u svijetu, koji ima svoju lokaciju i na Balkanu, a Srbi su blizu i zato je to vrlo opasno. Nama je važno da Republika Srpska, koja čvrsto stoji na nogama i koja je po mojoj procjeni jedinstveni centar srpstva na Balkanu, bude protivteža tom procesu - istakla je Guskova.

Govoreći o NATO bombardovanju SR Јugoslavije, koje je počelo 24. marta prije 18 godina, Guskova kaže da je danas u odnosu na 1999. godinu velika razlika u međunarodnim odnosima.

- Ogromna je razlika u odnosu velikih država prema međunarodnom pravu, kao i u odnosu između velikih sila, što je vrlo važno. U vrijeme kada je počelo bombardovanje Rusija je bila na koljenima, odnosno na polukoljenima - kaže Guskova.

Ističe da je Rusija pokušavala da utiče na NATO da zaustavi agresiju, ali da od toga ništa nije bilo.

Podsjetivši da su ruski vojnici ušli na Kosovo i Metohiju u junu 1999. godine, Guskova kaže da ta akcija nije imala podršku ruskih vlasti, ali da se Viktor Černomidin, koji je u ime međunarodnih organizacija bio pregovarač sa predsjednikom SR Јugoslavije Slobodanom Miloševićem, saglasio sa američkim planom.

- Ta je situacija bila jako teška. Rusija je danas potpuno stala na noge i sada zauzima vrlo čvrst stav kada je riječ o međunarodnom planu i pozicijama država u svijetu - rekla je Guskova.

Ona kaže da se Rusija nada da će i SAD, koja je ranije diktirala svoj moral i tzv. demokratski sistem čitavom svijetu, sada promijeniti svoj stav.

- Sada ima najava da Vašington to neće raditi. Bila bi sreća za svaki narod na Balkanu da sada sam stvara svoju spoljašnju i unutrašnju politiku - poručila je Guskova.

Izvor: SRNA