latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:27 ⇒ 20:58 | Autor: RTRS

Đokić: Rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto (VIDEO)

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je u Srpskoj prošle godine ostvaren rast industrijske proizvodnje od 8,2 odsto u odnosu na godinu ranije.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je naveo da je u oblasti prerađivačke industrije ostvaren rast od 3,6 odsto, u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom i parom od 25,3 odsto, a u vađenju ruda i kamena od 0,4 odsto.

"Prosječan broj zaposlenih u prerađivačkoj industriji prošle godine je bio 52.116 i veći je za 4,5 odsto u odnosu na 2015. godinu", rekao je Đokić na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Srpske.

Predstavljajući informaciju o pokazateljima stanja u oblasti prerađivačke industrije za 2016. godinu, koju je usvojila Vlada, resorni ministar je naglasio da je ova industrija ostvarila izvoz od 2,5 milijarde KM, što je za 8,8 odsto više u odnosu na godinu ranije, a uvoz je ostvario rast od 4,12 odsto.

"Prerađivačka industrija u ukupnom izvozu Republike Srpske je učestvovala sa 87,47 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom je 70,65 odsto i veća je za tri odsto u odnosu na 2015. godinu", istakao je Đokić.

On je naveo da je spoljnotrgovinski deficit prerađivačke industrije iznosio oko milijardu KM i manji je za 5,7 odsto u odnosu na 2015. godinu.

"Prema finansijskim pokazateljima, ukupan prihod je veći za 6,8 odsto, prihod od izvoza učinaka je veći za sedam odsto i 66 odsto privrednih subjekata je imalo pozitivan finansijski rezultat", rekao je Đokić.

On je zaključio da su i u prvim mjesecima ove godine evidentirane stope rasta u industrijskoj proizvodnji, a u pojedinim njenim oblastima čak i do 20 odsto.

Govoreći o usvojenim informacijama o radu i finansiranju predstavništava Republike Srpske u inostranstvu prošle godine, kao i o predloženim programima i planovima rada, Đokić je rekao da je Vlada zadovoljna njihovim radom koji je veoma koristan.

On je izrazio uvjerenje da je rad predstavništava doprinio ukupnim rezultatima ekonomskog rasta Republike Srpske.

U prošloj godini u prerađivočkoj industriji zaposleno je oko 2 250 radnika više nego godinu ranije. Ukupan broj zaposlenih sada iznosi 52 116. Samo u metalskoj industriji radi više od 12 hiljada radnika, dok se drvetom bavi oko 10 hiljada 200 radnika.