latinica  ћирилица
23/03/2017 |  15:35 ⇒ 17:47 | Autor: RTRS

Brojne primjedbe na Pravilnik o raspodjeli drvnih sortimenata (VIDEO)

Predstavnici drvoprerađivača, lokalne vlasti i šumskih gazdinstava iz Foče, Rogatice, Kalinovika i Čajniča razgovarali su o primjeni novog Pravilnika o raspodjeli šumskih sortimenata.
Drvoprerađivači - Foto: RTRS
DrvoprerađivačiFoto: RTRS

Brojne su primjedbe, jer ovu mjeru smatraju prijetnjom za drvopreradu, koja je u ovom dijelu Srpske razvojna privredna grana.

Smanjenje isporuke oblovine četinara i bukve prerađivačima drveta, značilo bi smanjenje i broja zaposlenih i gašenje pojedinih preduzeća. To bi se loše odrazilo i na ostale životne prilike u tim lokalnim zajednicama.

- Moje potrebe kao i kod mojih kolega su šest hiljada kubika a prema ovom daju oko tri hiljade tako da je predvišeno oko 50 odsto manje, kaže Milivoje Vilotić, drvoprerađivač.

Postignut je dogovor da se u isporuci šumske građe, moraju ispoštovati drvoprerađivači.

Generalni direktor "Šuma RS" Risto Marić istakao je da gazdinstva moraju voditi o ovim prerađivačima.

- Dogovoreno je da i načelnici imaju veća ovlašćenja u saradnji sa dirketorima šumskih gazdinstava, poručio je Radisav Mašić, načelnik opštine Foča.

Saglasili su se i da pravilnik ostaje na snazi, ali i da će pretrpjeti promjene.

Ugovori o ispopruci šumskih sortimenata biće mijenjani za pola godine, nakon čega će biti urađene i izmjene i dopune Pravilnika prilagođene potrebama na terenu.